Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nem egészen értem, hogy mirõl beszél Torgyán képviselõtársunk, aki azt mondja, hogy '94. április 6-a elõtti megsemmisített ítéletet kellene bemutatni. Természetesen van ilyen: Eigner bíró úr ítéletei közül az egyiket megsemmisítették, a soproni városi bíróság 1990. február 2-án kelt igazolásával elismerte K. Lajos elítélését, amit az 1989. évi XXXVI. törvény 1. §-a alapján semmisnek kell tekinteni. Azt hiszem, ez az, ami a legszigorúbb megítélés alapján is igazolja azt, hogy itt semmisnek tekintett - nemcsak tekintendõ - ítéletekkel állunk szemben.

Ellentétben azzal, amit Mádai képviselõtársunk mondott, sajnos, az ember ebben a vitában kénytelen nem megkerülni bizonyos tények felemlegetését. Én nagyon tisztelem a bíró urakat, de mártírt azért ne csináljunk belõlük. Azok az ítéletek, amelyeket hoztak, azért tartalmaztak olyan szövegeket, mint például Eigner bíró úr ítélete, amelyben az áll, hogy súlyosbító körülménynek tekinti a vádlottnak az ellenforradalom alatt tanúsított népidemokrácia- ellenes magatartását. Ez benne van az õ ítéletének szövegezésében. De ugyancsak idézhetõ ilyen szöveg Botos bíró úrtól is, aki tsz elleni izgatás ügyében hozott ítéletet, õ pedig azt tekintette súlyosbító körülménynek, hogy a tsz elleni izgatásra az ellenforradalom körülményei között került sor.

Szóval ezeket azért vegyük figyelembe akkor, amikor azt mondják, hogy itt ügynököket védünk olyan bírákkal szemben, akik kerülték a politikai ítélethozatalt. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage