Rubovszky György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Azért álltam el az írásban beterjesztett felszólalási lehetõségtõl, mert reményeim szerint a részletes vitában részletesebben kifejthetjük álláspontunkat. Engem rettenetesen zavar az, hogy az alkotmányügyi bizottság több mint egy órája vár ránk. És hadd mondjam azt, hogy ez nem a mi hibánk. Én negyedszer jelentkeztem írásban felszólalásra - most kerültem sorra.

Azért az általános vitában minden körülmények között szeretném a Kereszténydemokrata Néppárt álláspontját - kizárólag címszavakban - rögzíteni.

Álláspontunk szerint az elõterjesztett országgyûlési határozat elfogadhatatlan. Csákabonyi képviselõ úr az elmúlt felszólalásában arra hivatkozott, hogy az ellenzéknek is lett volna lehetõsége tervezetet elõterjeszteni kisebbségi vélemény alapján. Erre az a válaszom, hogy álláspontunk szerint mindenfajta határozat elõterjesztése szükségtelen, mert érvényesnek tartjuk az 1994. tavaszi országgyûlési határozatot. Hivatkozom szintén Csákabonyi képviselõ úrra, aki Horváth Balázs MDF-es képviselõ urat hívta segítségül annak magyarázatára, hogy Horváth Balázs szerint rossz a törvény. Tisztelettel, akkor azt a rossz törvényt kellene módosítani, és nem egy jó országgyûlési határozatot egy rossz országgyûlési határozattal megváltoztatni.

Arra szeretnék még hivatkozni, hogy a kormánypárti képviselõ urak minden felszólalásában szerepelt az a vád, hogy 1994-ben kapkodva, rohammunkában született ez a törvény, és a bírák megválasztására is ilyen elkapkodott módon került sor. Hát tisztelettel, a kormánypárt jelen pillanatban lekopírozta az akkori MDF-es magatartást - vagy kormánymagatartást -, mert azt hiszem, hogy még jobban sürgeti ennek a dolognak az eldöntését, és még kevesebb lehetõséget ad a tisztázásra.

Az egymás melletti elbeszélésre való hivatkozásra szeretnék még egy megjegyzést tenni. Egyszer már elmondtuk egy kétperces hozzászólásban, és több képviselõtársam is hivatkozott arra, hogy 1994-ben, amikor a bíró urak ténybeli elõadásukat a nemzetbiztonsági bizottság elõtt megtették, akkor a nemzetbiztonsági bizottság szavazása egyetlenegy "nem" szavazatot sem tartalmazott. Tehát akkor csak egyfajta értelmezése volt ennek a törvénynek, mégpedig a jelen lévõ szabaddemokrata, szocialista és fideszes képviselõk is vagy tartózkodtak, vagy pedig támogatták ezt az országgyûlési határozatot, a '94-est. Tehát az a második értelmezés, ami a kormánykoalíció számára annyira egyértelmû, az csak az elmúlt fél évben derült ki. Akkor, 1994-ben, senkinek nem jutott eszébe.

Ezek után szeretném elõadni azt, hogy a kereszténydemokraták ezt az országgyûlési határozatot nem tudják elfogadni, alkalmatlannak tartják arra, hogy ez ilyen formában a tisztelt Ház elé kerüljön. Elõterjesztettünk módosító indítványt, és - az idõ elõrehaladottságára tekintettel - ezeket a részleteket majd a részletes vitában szeretném kifejteni.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage