Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az elõbb elhangzott felszólalás túlnyomó részével messzemenõen egyetértek. Azt szeretném azonban kiemelni - és ebben nem értek egyet -, hogy ezt a tevékenységet nem mindegy hogy ki végzi.

A magyar bírói kar túlnyomó része - az életkori összetétel folytán mondhatom, hogy néhány kivételtõl eltekintve szinte mindenki - nem járt el semmiféle politikai ügyben, különösen nem 1956 után.

Az a törvényhozói igény, hogy '56 után politikai ítéleteket hozó személyek ne végezzenek átvilágító tevékenységet, azt hiszem, jogos igény, és a mostani országgyûlési határozat ezt a célt szolgálja.

Ennek megfelelõen terjesztette elõ a nemzetbiztonsági bizottság ezt a határozati javaslatot, és a kormánykoalíció mindkét pártja is ennek megfelelõn támogatja.

Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy mi is nagyon szeretnénk, hogy azok a bírák, akiket az Országgyûlés azóta már megválasztott és náluk - alapos vizsgálat után - semmiféle kizárási ok nem vetõdött fel, minél hatékonyabban és minél gyorsabban végezzék el a feladatukat. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage