Elnök Tartalom Következõ

            Az Országgyûlés nyári rendkívüli ülésszakának 1. ülésnapja
                            1995. június 19-én, hétfõn
                        (15.01 óra - Elnök: dr. Gál Zoltán
             Jegyzõk: dr. Szilágyiné Császár Terézia és Boros László)

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm képviselõtársaimat, a köztársasági elnök urat, meghívott vendégeinket és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.

Az Országgyûlés nyári rendkívüli ülésszakának elsõ ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében dr. Szilágyiné Császár Terézia és Boros László jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik ma kezdõdõ ülésünk napirendjének megállapítása. A házbizottság az ülés napirendjére, idõtartamára és az elõterjesztések együttes tárgyalására vonatkozó ajánlását a hét végi futáspostában kézhez kapták képviselõtársaim.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy egyetért-e a házbizottság ajánlásával. Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Megtörténik.) Köszönöm.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a házbizottság napirendi javaslatát elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Mai ülésünkön a kiadott napirendi ajánlás pontjainak tárgyalása elõtt néhány kérdésben döntenünk kell; ezt követõen az Országgyûlés köztársasági elnököt választ, majd a napirendi ajánlás további pontjainak megtárgyalásával folytatjuk munkánkat.

Tisztelt Országgyûlés! A kiadott napirendi ajánlás tartalmazza, hogy a magyar honvédség hosszú, valamint középtávú fejlesztésének irányairól és létszámáról szóló országgyûlési határozati javaslat általános vitája szerda délelõtt megkezdõdik. Képviselõtársaim kézhez kapták a belügyminiszter úr levelét, amelyben - a miniszterelnököt helyettesítõ jogkörében eljárva - jelezte, hogy a H/1125. számú elõterjesztés "szigorúan titkos" minõsítését az arra jogosult törölte.

A kormány kezdeményezte, hogy a határozati javaslatot az Országgyûlés zárt ülésen tárgyalja. A Házszabály 41. §-a (2) bekezdése értelmében a zárt ülés elrendeléséhez a megválasztott országgyûlési képviselõk kétharmadának, azaz 258 képviselõnek az "igen" szavazata szükséges.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az indítvánnyal, amely szerint az elõterjesztést az Országgyûlés zárt ülésen tárgyalja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 291 igen szavazattal, 41 ellenszavazattal és 11 tartózkodás mellett az indítványt elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! A ma kezdõdõ ülés második részében négy elõterjesztés részletes vitáját tervezzük. Ezért szükséges, hogy ezek részletes vitára bocsátásáról az Országgyûlés most döntsön.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésére felállított bizottság két tagja megválasztásának semmisségérõl szóló országgyûlési határozati javaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 300 igen, 42 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett az országgyûlési határozati javaslatot részletes vitára bocsátotta.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a villamos energia termelésérõl, szállításáról és szolgáltatásáról szóló 1994. évi XLVIII. törvényt és az ahhoz kapcsolódó egyes törvényi rendelkezések módosításáról szóló törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 315 igen, 29 ellenszavazat és 4 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta. (Földesi Zoltán jelzi, hogy gépe nem mûködik.) Kérem bekapcsolni Földesi Zoltán gépét.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy az állam tulajdonában levõ vállalkozói vagyon értékesítésérõl szóló 1995. évi XXXIX. törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 322 igen, 21 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Indítványozom a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény kiegészítésérõl szóló törvényjavaslatot bocsássa részletes vitára. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 321 igen, 27 ellenszavazat és 7 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot részletes vitára bocsátotta.

Tisztelt Országgyûlés! A benyújtott interpellációk és kérdések tárgyát a szünet után ismertetik jegyzõ képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a köztársasági elnök titkos szavazással történõ megválasztása.

Tisztelt Országgyûlés! A köztársasági elnök jelöléséhez az alkotmány 29/B §-a (1) bekezdése értelmében legalább ötven országgyûlési képviselõ írásbeli ajánlása szükséges. A házbizottság csütörtöki ülésén megvizsgálta az ajánlási íveket, és érvénytelen ajánlást nem talált. Mindezek alapján a köztársaságielnök-jelöltek: Göncz Árpád úr és Mádl Ferenc úr. (A képviselõk tapssal köszöntik a köztársasági elnöki székben ülõ Göncz Árpádot és a díszpáholyban - dr. Für Lajos, dr. Orbán Viktor és dr. Giczy György társaságában - helyet foglaló dr. Mádl Ferencet.)

Tisztelt Országgyûlés! Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy az alkotmány 29/B §-a (2) bekezdése szerint az elsõ szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki a képviselõk kétharmadának, azaz 258 képviselõnek a szavazatát elnyeri.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy röviden ismertessem a titkos szavazás menetét.

A szavazás idejére szünetet fogok elrendelni.

A szavazás során az Országgyûlés jegyzõi szavazatszedõ bizottságként járnak el.

Képviselõtársaim a Duna-parti folyosón vehetik át a szavazólapokat, a képviselõk neve szerinti ábécé-sorrendben, hat csoportban.

Megkérem képviselõtársaimat, hogy a nevük kezdõbetûjének megfelelõ táblával jelzett asztalhoz szíveskedjenek fáradni.

A szavazófülkék a folyosó végén vannak elhelyezve, és itt találhatók a szavazóurnák is. Kérem, hogy a szavazás során használják a szavazófülkéket.

Tisztelt Országgyûlés! Felkérem jegyzõ képviselõtársamat, hogy röviden ismertesse a szavazás szabályait.

Tartalom Következõ

Eleje Homepage