Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Megkérem a köztársasági elnök urat, szíveskedjék az esküokmányt aláírni. (Megtörténik. - Az esküokmány aláírásánál segédkezõ dr. Kiss Róbert jegyzõ gratulál a köztársasági elnöknek.

A Szabad Demokraták Szövetsége képviselõcsoportjának hölgy tagjai - dr. Kóródi Mária, Hodosán Róza, dr. Szolnoki Andrea, Büky Dorottya, dr. Sarkadiné dr. Lukovics Éva, Rózsa Edit, Halda Aliz, Ungár Klára, Hága Antónia, Szabó Rudolfné dr. -virágcsokorral köszöntik Göncz Árpádot.

Ez után - nagy taps közepette - dr. Mádl Ferenc gratulál, majd sorjában a frakcióvezetõk - dr. Szabó Iván, dr. Isépy Tamás, dr. Szájer József, dr. Petõ Iván és dr. Szekeres Imre - és a kormánytagok - Kuncze Gábor, Kovács László, dr. Bokros Lajos, Keleti György, Pál László, dr. Lotz Károly, dr. Vastagh Pál, Kósáné dr. Kovács Magda, dr. Fodor Gábor, Szabó György, dr. Suchman Tamás, Nikolits István, dr. Baja Ferenc, dr. Lakos László - köszöntik a köztársasági elnököt.

Ez idõ alatt dr. Petõ Iván köszönti dr. Mádl Ferencet.)

Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársaim! A szabadon választott Országgyûlés, a nemzet és a választópolgárok képviseletében eljárva, ez alkalommal másodszor választott köztársasági elnököt. Alkotmányos rendünk e kiemelkedõ intézménye a Nemzeti Kerekasztal-tárgyalásainkon elhatározott szándékaink szerint nélkülözhetetlen elemévé vált a magyar parlamentáris demokráciának.

Az alkotmány szerint az államfõ, amellett, hogy õrködik az államszervezet demokratikus mûködése felett, kifejezi a nemzet egységét. A nemzet jövõjét alapvetõen meghatározó kérdésekben az egység megteremtése azonban nemcsak a köztársasági elnök feladata, ebben felelõsséget kell vállalnia az Országgyûlésnek, a kormánynak, a politikai pártoknak, a társadalmi szervezeteknek és minden egyes állampolgárnak. Ez jövõnk záloga.

Meggyõzõdésem, hogy Göncz Árpád - amint ezt már bizonyította - tisztségének súlyával, kikezdhetetlen tekintélyével, minden erejével azon lesz, hogy a magyarság mihamarabb megtalálja méltó helyét az új Európában. Az Országgyûlés és a magam nevében ehhez kívánok neki sok sikert és jó egészséget. (Nagy taps. - Göncz Árpád felállva köszöni meg.)

Tisztelt Országgyûlés! Göncz Árpád köztársasági elnök úr kíván szólni.

(16.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage