Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az, amitõl tartottam az energiarendszer privatizációjával kapcsolatban, ma a magyar parlamentben kimondásra került. Méghozzá arról volt szó a vita során, hogy Magyarországon elképzelhetõ egyfajta speciális tõkeinjekció formájában, erõmûéptéssel is, hogy a magyar energiarendszer privatizációjában a külföldi, nyugati tõkebefektetõk ilyen formában vegyenek részt. Ettõl csak tartottam eddig, ma már ez kimondásra is került.

Szemem elõtt látom azt, amikor Magyarország nemcsak tranzitország lesz, hanem a keleti energiatermelõk és a nyugat-európai összekötõ, elosztó hálózat között Magyarországon atomerõmûvek és olyan gázturbinás erõmûvek épülnek, amelyek itt Magyarországon energiát importálnak.

Felhívom az itt jelen levõ Szili Katalin államtitkár asszonynak a figyelmét arra, hogy ennek kialakulása ellen az elfogadott környezetvédelmi törvény ismeretében próbáljon meg olyan gátat vetni, hogy Magyarországon egyfajta úgynevezett állami vagy nemzeti érdekbõl az energiarendszer privatizációja során energiatermelõ szuperhatalomként az ország környezeti állapotának további romlását ne idézzük elõ. Erre a figyelmet fel kívánom hívni, hiszen ennek a lehetõsége a privatizáció kapcsán és a privatizáció után fennáll.

Mint környezetvédõnek rendkívül ellenszenves ez a megoldás, ezért arra kívánom a figyelmet felhívni, hogy a gondolkodásunk inkább olyan irányba hasson, hogy ennek a megakadályozására tegyünk lépéseket. Ennek részletezését nem kívánom elmondani, de a környezetvédelmi törvény kapcsán errõl már szót ejtettem. Köszönöm.

(18.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage