Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Balsay képviselõtársam hozzászólása indított arra, hogy a Ház elõtt is elmondjam: noha nagyon sok emberben van olyan aggodalom, mint amit õ megfogalmazott, van egy másik fajta aggodalom is itt a Házban. Hallhattuk a Független Kisgazdapárt szónokát, aki fordítva érvelt, hogy tudniillik Magyarországon le fogják építeni az erõmûveket, és importálni fogjuk az energiát.

A pillanatnyi helyzet az, hogy Európában egyfajta túlkínálat felé megyünk, tehát nem kell igazából attól tartani, hogy Magyarország az áramtermelés centruma lesz. De hát igazából azt szeretném elmondani, hogy a villamosenergia-törvény megfelelõ szakaszainak módosítása - az export- importengedélyezés szállítóhoz történõ telepítése és a miniszteri hatáskör megerõsítése - éppen azt szolgálta, hogy ebben ugyanazokat az elveket alkalmazzuk, amit nagyon sok európai ország; tehát egy kiegyensúlyozott energiapolitikát folytassunk, amelynek következtében nem kell attól tartani - túl más, a környezetvédelmi és egyéb törvényeken -, hogy ide erõmûvek tömegét fogják telepíteni.

Ezt azért tartottam fontosnak elmondani, mert noha ez az aggodalom nagyon sok, a környezetvédelmet fontosnak tartó emberben megfogalmazódik, mégsem jelent reális veszélyt, de arra alkalmas lehet, hogy megint ellenérzéseket szítson e szektor privatizációjával kapcsolatban.

Úgy vélem tehát, már a mai jogi környezet is elég jól láttatja a külföldi befektetõkkel, hogy azért itt nem lehet azt csinálni, amit õk akarnak - nem is hiszem, hogy erre törekednének -, de ha szükséges, akkor a Ház mindig meg tudja alkotni azokat a módosításokat, amelyek ezt megfelelõ idõben világossá teszik. Hogy egy pontjára utaljak a villamos energia termelésérõl, szállításáról szóló törvénynek: az erõmû-létesítés engedélyhez kötött. Tehát a Magyar Energia Hivatal engedélye nélkül nem lehet nagy erõmûvet építeni - 20 megawatt alatti közfogyasztásút, illetve 50 megawatt alatti saját fogyasztású erõmûvet igen -, a félelem tehát ilyen értelemben nem jogos. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage