Gyõriványi Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÕRIVÁNYI SÁNDOR (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Mélyen tisztelt Országgyûlés! Gaál Gyula képviselõtársunk a költségvetési bizottság részérõl nagyon alaposan, nagyon jól és jóakaratúan is kivesézte ezt a közel kilenc hónapja születõ törvényjavaslatot.

Ha nem akarjuk, hogy utószülött legyen, akkor lassan el kell majd fogadnunk, annak ellenére, hogy mint minden szülõben, a szülés elõtt benne él az, nem lesz-e fogyatékos a gyerek. Ez a törvény, mindenképpen úgy érzem, sok területen fogyatékos lesz.

Ezzel kapcsolatosan sok módosító javaslat el is készült. Ezek közül a módosító javaslatok közül volt olyan, amely kisebb jelentõségû, számviteli kérdésekben, késõbb ellenõrzési kérdésekben próbált itt-ott javítani az egészen. De úgy gondolom, a következõ évi költségvetés már jobb lesz, mert ennek a mostani költségvetésnek a tanulságait nyilván fel tudják majd használni a következõ évben benyújtandó költségvetésnél, amely az egészségbiztosítási és a nyugdíjbiztosítási önkormányzatoknak, pénztáraknak a munkáját fogja teljesebbé tenni.

Így javaslatot tettem a 9. §-nál azzal az igénnyel, hogy a szerzõdéskötések elõtt a gyártók, forgalmazók versenyeztetésének részletes szabályozására kerüljön sor, amit a kormányrendelet is megfogalmazna. Másrészt úgy gondoltam - és ez a 10. §-ra vonatkozik -, a népjóléti miniszter kapjon lehetõséget, hogy kérelem alapján a benyújtott szerzõdések felülvizsgálatában is részt vehessen.

A 12. §-ban az egyes gyógyászati segédeszközök részletes árkalkulációjára tettünk javító javaslatokat, nem túlságosan részletes kérdésekben. De a következõkben, azt hiszem, ezek is megvalósításra kerülhetnének.

Nagyon fontosnak tartanám, ha az ellenõrzés kérdései is messzemenõen beépülnének ebbe a törvényjavaslatba, és nagyon jó lenne, ha a Pénzügyminisztérium és a Népjóléti Minisztérium együtt jóváhagyná ezeket a költségvetéseket. Tehát mindenképpen az ellenõrzésnek egy ilyen újabb lépcsõje is beépülhetne.

Úgy érzem - és ebben tökéletesen egyetértettem Gaál Gyula felvetésével -, az informatikai kérdések vonatkozásában nem mindig a legtakarékosabb megoldást tartalmazzák a költségvetési tételek.

Nagyon jó lenne, ha az intézménycsoportok kijelölését és a szorzószámokat a Népjóléti Minisztérium ellenõrizné, hagyná jóvá. Tehát a javaslat arra vonatkozik, hogy itt teljesebbé váljék a kormánynak az ellenõrzési lehetõsége és szándéka.

Úgy gondolom, nagyon jó lenne, ha a jóváhagyott kintlevõségek behajtásából eredõ járulék elõirányzatok is mindenképpen teljesülnének, és azok a nagy deficitek, amelyek itt jelentkeznek, ebben a költségvetésben is megoldódnának.

Körülbelül ennyit szeretnék az idõ elõrehaladta miatt gyorsan elmondani.

Köszönöm szépen.

(A jegyzõi széket Sasvári Szilárd foglalja el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage