Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! E szakaszhoz röviden mindössze annyit szeretnék mondani, hogy dicsérõleg kell szólnom amellett, hogy egy új definíciót alkot az ehhez a törvényszakaszhoz benyújtott képviselõi módosító indítvány. Mégpedig ahhoz a szakaszához, amelyben azt definiálják, hogy a jelen törvény hatálybalépésekor már nyilvános levéltárnak kell tekinteni a már mûködõ levéltárakat.

Ez két szempontból fontos. Az egyik szempont az, hogy az egyházak által fönntartott levéltárak nem kell hogy egy külön engedélyezési procedúra alatt végigmenve újra bejegyeztessék magukat. Másfelõl viszont, a másik ok, amiért szólni kívántam, az pedig az, hogy ugyanakkor egy kicsi bizonytalanságom ennél a pontnál azért támadt, és ez a dolog összefügg az 52. és 67. ponthoz beadott módosító indítványokkal, de errõl majd az adott helyen kívánok beszélni.

Itt mindössze akkor annyit jegyeznék meg, hogy ennek alapján egyelõre csak feltételezni lehet, hogy még például a Politikatörténeti Intézet is egyfajta nyilvános magánlevéltárnak minõsül. És ha ilyennek minõsül, akkor adódnak vagy akkor vetõdnek fel értelemszerûen számomra azok a fenntartások, amit a törvényjavaslat részletes vitája során a késõbbiekben szeretnék kifejteni, itt csak elõlegezni szeretném ezt a pontot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage