Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Igen. Abból az indíttatásból szeretnék szólni, hogy itt az elõterjesztõ is és a tisztelt bizottsági elnök úr is megfeledkezik arról, hogy voltak és vannak olyan megyei jogú városok, ahol létesítettek levéltárat. Itt megítélésem szerint "a nem selejtezhetõ köziratok fennmaradásának biztosítása érdekében" kezdetû 11. § (1) bekezdése szerint az érvényben levõ önkormányzati törvénynek megfelel dr. Kelemen András képviselõtársam módosító javaslata, amely lehetõvé teszi a jegyzõ és a fõjegyzõ, illetve az általa megbízott szerv számára az ellenõrzést. Azaz egy megyei jogú város, amely nem képviselteti magát a megyei önkormányzat testületében, az általa létrehozott intézményben saját maga, illetve jegyzõje vagy fõjegyzõje lássa el az ellenõrzést.

(21.00)

Ezt majd a késõbbiekben fejtem ki bõvebben, a 37. és 38. pontban. De megítélésem szerint ott, ahol már vannak megyei jogú városi levéltárak, ezeknek a véleménykülönbségeknek - ha kialakulnak - az egyeztetési fóruma a módosított önkormányzati törvény szerint, amit ez esetben sem szabad elfelejteni, a megyei egyeztetõ tanács. Véleményem szerint tehát itt az illetékes közlevéltár helyett a jegyzõ és a fõjegyzõ jobban megfelel az önkormányzati törvénynek. De késõbb, a 37. és 38. pontban ki fogom fejteni ezt az álláspontomat.

Köszönöm a figyelmet, és kérem ennek támogatását a tisztelt elnök úr részérõl is. S ha Debrecen megyei jogú város létrehozott volna ilyen levéltárat, gondolom, az illetékességi köröket illetõen e levéltár és Hajdú- Bihar megye levéltára közötti különbséget a bizottság elnöke érzékelhetné. Sajnos Debrecen ezt ez idáig még nem tette meg, de néhány megyei jogú város megtette. A megyei jogú városi levéltárak - korábban törvényhatósági levéltárak - a török kiûzését követõen hamarabb létrejöttek, mint a megyei levéltárak, amelyek mintegy száz évvel késõbb jelentek meg. Ennek alátámasztására példaként hadd mondjam el, hogy Székesfehérvár szabad királyi város oklevelét sem kapta meg a városi levéltár, sok más tulajdoni lappal együtt.

De nem akarom élezni a vitát, hanem az önkormányzati törvénynek megfelelõen szeretném, ha ennek a két intézménynek - amelyek nem lehetnek egymással hierarchikus alá- és fölérendeltségben -, a dr. Kelemen András képviselõtársam által javasoltak szerint lenne megvalósítható az ellenõrzése.

Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage