Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Nem azért szólok, mert Debrecenrõl esett szó, hogy van-e Debrecen volt szabad királyi városnak levéltára vagy nincs - egyébként egészen '49-ig vagy '50-ig Debrecen egykori szabad királyi városnak is természetesen volt saját levéltára -, hanem azzal a kérdéssel szeretnék foglalkozni, ami a fel van vetve a módosító indítványban, azzal tudniillik, hogy a szabályzat alapján az illetékes jegyzõ, fõjegyzõ, illetve az általa megbízott szerv ellenõrzi.

A levéltárak selejtezési munkája és minden egyébnek az ellenõrzése szakfeladat. Azt hiszem, Balsay képviselõtársamnak nem kell magyarázni azt, hogy a szakfeladat ellátása olyanfajta szakértelmet kíván, amit - félek tõle - egy akármilyen nagyváros jegyzõje vagy az általa megbízott szerv önmagában nem feltétlenül tud ellátni. Tehát ebben az esetben számomra a szakszerûség fennmaradását biztosítja az, ha ez a selejtezési feladat a közlevéltárak esetében a szakképzett levéltárosokra marad, s nem feltétlenül egy nagyváros jegyzõjére. Úgy vélem, ettõl még a városok autonómiája és a városi önkormányzatok mûködési rendje nem fog megváltozni.

Ennyi beleszólási lehetõsége egy külsõ szervnek is lehetséges egy városi levéltár munkájába. Értesüléseim szerint ez a rendszer nem mûködött rosszul; elég régóta szemlélem a vidéki levéltárak munkáját. Azt hiszem, nem feltétlenül kell olyan kérdést csinálni ebbõl az ügybõl, hogy meddig terjed a város jogosultsága és hol kezdõdik adott esetben a megyéé. Tehát azt a nagyon örvendetes dolgot, hogy Székesfehérvár ismét önálló városi levéltárat hozott létre, igazából nem fogja megkérdõjelezni az, hogy a levéltári selejtezési munkát a jegyzõre vagy nem a jegyzõre bízzuk.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage