Kiss Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KISS GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen. Balsay képviselõ úr aggodalmaira szeretnék egy mondattal reflektálni, ha esetleg ezzel eloszlathatnám a kétkedését.

A 39. szám alatt tettek egy javaslatot, hogy a megyei jogú városok mûködjenek általános levéltárként és az önkormányzat felügyelete alatt, elkerülve azt, hogy az általános levéltár státusát kérjék maguknak a már mûködõ megyei jogú városi levéltárak. Viszont tekintetbe véve Balsay képviselõ úrnak azt a kívánságát, hogy a fenntartó önkormányzat illetékessége biztosítva legyen a már létrehozott levéltárak fölött, ezért olyan módosító javaslat született, amely az eredeti törvény 20. §-ának 1. pontját egészítené ki. Az 1. pont úgy szól, hogy "A települési önkormányzat testülete, hivatala és intézményei vagy ezek jogelõdjei levéltárat vagy közlevéltárat létesíthetnek, a levéltár a fenntartó önkormányzat közvetlen felügyelete és irányítása alatt mûködik."

Ez tehát kimondja az illetékességet, biztosítja a megyei jogú város már mûködõ levéltárának a státusát anélkül, hogy az általános levéltár rangjára emelné és ezáltal valamiféle zavart idézne elõ a levéltári szerkezetben. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage