Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak nagyon röviden két ponthoz szeretnék hozzászólni; egyrészt az elõbb említett 45. pont alatt levõ szabaddemokrata, másrészt a 47. pont alatt szereplõ Fidesz-javaslathoz. Szerintem a kettõ jól megférne egymással a 15 éves kutathatóság tekintetében. Egyetértek az elõbb önök által elmondottakkal, ugyanakkor egyetértek azzal is, amit Sasvári Szilárd állít a 47. pontban, hogy az MSZMP '89. október 7-e elõtt keltezett iratait azonnal kutatni lehessen mindenféle formában.

Nem vagyok a levéltárak nagy szakértõje, ezt nyilván tudják. Gyomorfekély ügyben biztos vitába szállhatnék az ön elõbbi állításaival, de ezt most nem teszem meg. De azért egyet nem értek - és ezt hadd tegyem fel kérdésnek, a soron következõ képviselõtársam a kormánypárti sorokból talán biztos válaszol rá -, nem értem a félelmet. Nem értem azt a kormánypárti félelmet, hogy miért kell attól félni, hogy '89. október 7-e elõtti MSZMP-iratok kutathatóvá válnak?

Tisztelt Képviselõtársaim! Azokat az iratokat, amelyek veszélyesek, kellemetlenek az önök számára, azok jelentõs részét úgyis megsemmisítették '89-ben és '90-ben. Amelyek nem voltak azok, azokat legfeljebb véletlenül nem semmisítették meg. Ha még véletlenül van ilyen, az akkor pech, önöknek. De én azt gondolom, hogy az MSZMP iratainak kutatását, az NDK-hoz hasonlóan, engedni kell. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage