Kiss Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KISS GÁBOR (MSZP): Trombitás képviselõtársamnak szeretném azt mondani, hogy nem tudok semmi másra hivatkozni, maximum a személyes hitelemre. Vagy elhiszi ezt, vagy nem. De amikor õ megfogalmazza az elõfeltevését, az egy elõfeltevés, amelynek a megalapozottságát - vagy részbeni megalapozottságát - én nem vonom kétségbe. Tehát nem mondom azt, hogy nem történt iratmegsemmisítés. De kérem a képviselõ urat, tételezze fel, hogy voltak olyan területek vagy megyék - én csak a saját magaméról beszélek, amit ismerek -, ahol iratmentés folyt és nem iratmegsemmisítés. 1989-ben a mi megyénkben elõször adtunk ki dokumentumgyûjteményt az 1956-os forradalom bírósági pereirõl. Megpróbáltuk finanszírozni ennek a kiadását az egész megyére vonatkozóan és a megye minden volt járására vonatkozóan.

Ezért azt gondolom, amikor megfogalmaz elõfeltevéseket, tegyen distinkciókat. Azokat a distinkciókat, amelyek azért legalább a különbségek elvi lehetõségét fenntartják, és akkor nem fog beleesni abba a hibába, amit Hegel úgy fejez ki, hogy a sötétben minden tehén fekete.

Mindig eszembe jut egy anekdota, Gordon Allportnak Az elõítélet címû könyvébõl:

"- Ön kommunista? - kérdezi a vallató.

- Nem, én antikommunista vagyok.

- Mindegy nekünk, hogy milyen kommunista, minket úgysem érdekel - mondja a vallató diadalmasan. - Nem érdekel bennünket, hogy ön milyen kommunista."

Szóval a vallatási elõítéletnek ez a fajta formája nem szerencsés, mert nem visz bennünket tovább egy adott kérdésen.

És Kávássy képviselõ úrnak szeretnék egy mondatot mondani. A törvény passzusában, a 36. §-nak a 4. pontjában a következõ áll: a közfeladatot ellátó szervek hatáskörében eljáró személynek a feladatkörével összefüggõ személyes adata a közérdekû adat megismerését nem korlátozza. A törvény tehát kimondja azt - és ez a törvény mondja ki -, a politikus személyiség mint politikus természetesen nem igényelhet magának különleges védettséget.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage