Pál Béla Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL BÉLA (MSZP): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Az ajánlás 64. pontjában Baráth Magdolna képviselõtársnõmmel terjesztettünk be egy módosító javaslatot a T/1059/11. számon, amely a törvényjavaslat 30. §-a (1) bekezdésének kiegészítését javasolja. Egy olyan témakörben, amely már az eddigi vita során is szóba került, ez pedig a már mûködõ nyilvános magánlevéltárak engedélyezése, valamint az iratanyagok egységének megóvása. Módosító javaslatunkat az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottság nem támogatta, a kulturális és az oktatási bizottság támogatta. Az elõterjesztõ képviselõje a kulturális bizottság ülésén egyetértett vele, más üléseken nem értett egyet ezzel a javaslattal.

Módosító javaslatunk a törvényjavaslat 30. §-a (1) bekezdésének kiegészítését javasolja. Ez a bekezdés arról rendelkezik, hogy az a nem közfeladatot ellátó szerv, amely maradandó értékû iratainak tartós megõrzése céljából levéltárat létesít vagy tart fenn és vállalja a (2) bekezdésben foglalt követelmények teljesítését, a Magyar Országos Levéltárnál kezdeményezheti levéltárának nyilvános magánlevéltárként történõ bejegyzését. A nyilvános magánlevéltárként történõ bejegyzést a Magyar Országos Levéltár javaslatára a mûvelõdési és közoktatási miniszter engedélyezi. Mi ezt azzal egészítenénk ki, hogy nem kell engedélyeztetési eljárásnak alávetni a törvény hatálybalépésekor már mûködõ, nyilvános magánlevéltárakat, iratanyaguk egységének megóvását az állam szavatolja. Indoklásként a következõket szeretném nagyon röviden elmondani.

A nyilvános magánlevéltár fogalma korábban törvényi szabályozásban - mint mindannyiunk számára ismert - nem szerepelt. Ezt a fogalmat e törvénytervezet vezeti be. Ugyanakkor viszont az egyházak által fenntartott levéltárak, az MSZOSZ levéltára és a Politikatörténeti Intézet levéltára az eddigiekben is a hatályos törvényi elõírásoknak megfelelõen mûködtek. Úgy gondoljuk, hogy szükségtelen és méltánytalan lenne most ezeket a levéltárakat is új engedélyeztetési eljárásoknak alávetni, amely esetükben - az a véleményünk - nyilvánvalóan csak egy formális eljárás lenne.

Kérem, amennyiben módosító indítványunkkal egyetértenek, azt szavazataikkal támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage