Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Asszony! Igen tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja örömmel üdvözli a Kereszténydemokrata Néppárt országgyûlési képviselõcsoportjának kinyilvánított akaratát, hogy most már õk is a nép által választandó köztársasági elnök mellett teszik le a voksukat.

A Független Kisgazdapárt úgy ítéli meg a tegnap lezajlott köztársaságielnök-választást, hogy ebben az esetben egyedül és kizárólag a Független Kisgazdapártnak volt a néptõl kapott, közvetlen legitimitása a nép által választandó köztársasági elnökre... (Zaj.)..., hiszen 250 ezer aláírást letettünk az asztalra, míg az igen tisztelt képviselõtársaim egyetlenegy aláírást sem tettek le, ha csak a saját maguk közül eszközölt 50 aláírásra nem utalok. Tehát ez nagyságrendekkel különbözött attól, amit a Független Kisgazdapárt ebben az esetben - éppen a népszuverenitásból fakadó kötelezettségeit illetõen - letett az asztalra.

Mi tehát úgy gondoljuk, hogy minden olyan megjegyzés ízetlen és a tényekkel szemben áll, amelyik bármiféle legitimitásra hivatkozik a parlamenti kijelöléses eljárásnál. Egyértelmû, hogy e helyett a nép által választandó köztársasági elnök fejezte volna ki a népszuverenitást közvetlenül, úgy, ahogy azt az alkotmány is tartalmazza. Ezért a Független Kisgazdapárt üdvözli a Kereszténydemokrata Néppártnak a közvetlen elnökválasztásra vonatkozóan kifejtett akaratnyilvánítását. Köszönöm. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage