Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Ez év tavaszán az Országgyûlés megszavazta azt a törvényt, amely lehetõvé tette a vagyoni kárpótlásra jogosultaknak, hogy visszaadják kárpótlási jegyeiket, és helyette életjáradékot kérjenek. A szocialista- szabaddemokrata többségû parlament viszont leszavazta azt a törvényjavaslatomat, hogy ez a kedvezmény a politikai üldözöttek számára is törvénybe iktattassék.

Azóta eltelt néhány hónap, a politikai üldözöttek közül számtalan sérelmet szenvedett levélben fordult hozzám, és értetlenül állt az önök döntése elõtt.

Tekintettel arra, hogy a kárpótlási jegyek felhasználására továbbra sincs remény, a politikai üldözöttek pedig - éppen az átélt szenvedéseik miatt - halandóbbak az átlag magyar állampolgároknál, úgy gondoltam, hogy még egyszer beterjesztem a törvényjavaslatot: fontolja meg még egyszer a Ház, gondolkodjon el rajta, hogy lehet-e diszkriminációt alkalmazni politikai üldözöttek és vagyoni sérelmet szenvedettek között.

Arra kérném a kormánypárti képviselõket, ha van mód és lehetõség, ha lelkiismeretükkel össze tudják egyeztetni, hogy támogassák a törvényjavaslatomat, tegyék ezt meg. Akkor elképzelhetõ, hogy a nyári szünet elõtt az Országgyûlés elfogadja ezt a törvényt, és elképzelhetõ, hogy úgy megyünk majd vakációra, hogy sok ezer ember számára megteremtettük azt a lehetõséget, hogy a szabadságért kiállott szenvedéseik ellenértékét ha töredékesen, ha részlegesen is, de végre megkaphassák. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage