Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Tisztelt Képviselõ Asszony! Teljesen jogosnak tartom a felvetését, mert mindaz, ami az északi, illetve az északkeleti megyékben van, alapvetõ változtatásra szorul.

Hangsúlyozni szeretném, hogy a kormány az elmúlt tizenegy hónap alatt több ízben foglalkozott a területfejlesztéssel, illetve a regionális fejlesztési programokkal. Sõt, az elkészült modernizációs program alapanyaga az Európai Unió által megkövetelt modernizációs, illetve regionális fejlesztést irányoz elõ. De hogy konkrét legyek:

1. A kormányzati felzárkóztatási törekvést jelzi, hogy a legfontosabb területi támogatás, a Területfejlesztési Alap 92,4 százaléka a kelet- magyarországi megyék munkahelyteremtésének és infrastukturális ellátásának fejlesztését segítette, és ez csaknem eléri a 16 milliárd forintot.

2. Aláhúzom, hogy a kormányzat területfejlesztési politikájában és annak szándékai érvényesítésében a területfejlesztési törvény és a nemzeti területfejlesztési koncepció irányelvei fogalmazódnak meg. Ez az, amirõl részben beszéltem a modernizációs program mellett, tehát a kormány elhatározott szándéka, hogy az európai normákhoz és követelményekhez igazítsa a regionális fejlesztést.

3. Az Európai Unióval folytatott tárgyalások során a Phare-program keretében kiemelt fejlesztést kívánunk biztosítani Szabolcs-Szatmár megyének, de hozzátehetném Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és Nógrád megyét is.

4. Végül: a közeljövõben a kormány elé kerül az északkeleti megyék komplett szerkezetátalakítási programja - ide kapcsolódnak az M3-as továbbépítésének megkezdésérõl folytatott tárgyalások.

Úgyhogy lehetõségeinkhez képest maximálisan foglalkozunk ezzel a problémával. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage