Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Három rövid mondatban szeretnék válaszolni, tisztelt elnök úr. Az egyik az, hogy valóban az történt, hogy Suchman Tamás is és Rusznák Tamás is kapott végkielégítést, és mindenki kapott végkielégítést, nemcsak a Budapest Banknál, hanem más pénzintézeteknél is, ahol a szerzõdésben ez szerepel. Természetesen a jogot keresztülgázolni nem lehet, és ha valamilyen esetben bárkinek jár a végkielégítés, akkor az jár. (Dr. Torgyán József: Ezt még meglátjuk!) Én abban az esetben, amikor Suchman Tamás... Majd meglátjuk, bizony, meglátjuk! Ez az egyik, hogy a jogot pontosan be kell tartani, és én akkor még gyakorló bankvezetõként sem tehettem mást, mint hogy a végkielégítést mindenkinek, akinek járt, kifizessem.

A másik, amit szeretnék mondani, az az, hogy örülök, hogy ilyen mértékû erkölcsi felháborodást kelt ez a végkielégítés. Természetesen azt is elmondtam, hogy nekem ez a végkielégítés a saját személyes céljaimra nem kellett, de azért döntsük már el, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy egy kapitalista társadalomban próbálunk meg rendet teremteni az értékek között, és ennek talajáról bíráljuk az embereket, vagy pedig egy olyan értékrendbeli zavar és káosz kellõs közepérõl, amely nem tud eligazodni ebben a kérdésben.

(14.40)

Azt nem tudom megmondani és nem is akarom megmondani önnek, tisztelt képviselõ úr, hogy mennyi konkrét végkielégítést kapott Suchman Tamás és mennyit kapott Rusznák Tamás. Vagy megkérdezik tõlük vagy megpróbálják valamilyen más módon megtudni; ez nem tartozik rám, nem tartozik a nyilvánosság szférájába. (Közbeszólások a jobb oldalról: Dehogynem!) Ha arra tartozik, akkor kérem, próbáljanak meg olyan törvényeket hozni - amit maximálisan támogatnék -, ami azt jelenti, hogy minden köztisztviselõnek el kell számolni a nyilvánosság elõtt az összes vagyonával elõre, hátra, visszamenõleg. De amíg ilyen törvény nincs... (Közbeszólások: Van ilyen!)..., addig én nem tudok erre a kérdésre választ adni. Nincsen ilyen. (Taps a bal oldalon. - Zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage