Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Valóban igaz, hogy a SZU-22-esek és a MIG-29-esek esetében üzemelés közben bekövetkezett rendkívüli esemény miatt a repülést le kellett állítani, elsõsorban nyilván a repülés biztonsága érdekében.

Ez a repülési tilalom azonban kizárólag a békekiképzési repülésekre vonatkozott, és természetesen egy háborús alkalmazás vagy egy harckészültségi indok esetén történõ alkalmazásra mindkét típusnál sor került volna, amennyiben indokolt lett volna.

Hogy bizonyítsam, a légierõnél e két típus leállítása nem okozott átmenetileg sem nehézséget, szeretném tájékoztatni önt arról, hogy a múlt hónap 15-e óta rendelkezésre álló adatok alapján - amelyeket a holnapi zárt üléshez kértem be - ez idõ alatt nyolc esetben történt olyan, a magyar határt megközelítõ repülés vagy légtérsértés, ami miatt különbözõ repülõgépek elsõfokú harckészültségét kellett elrendelni. Ezen túl két esetben pedig ellenõrzést rendeltek el az illetékesek, pontosan azért, mert mint említettem, túl intenzívvé váltak ezek a repülések.

Hogy a magyar határ közelében, az úgynevezett biztonsági zónában három alkalommal repültek szerb, illetve horvát repülõgépek, ez is figyelmeztetõ jel, de az is az, hogy a sportrepülõ-szezon megindulása miatt egyre több esetben fordul elõ, hogy engedély nélkül repülnek be sportrepülõk a magyar légtérbe.

(15.00)

Szeretnék néhányat idézni ebbõl. 1995. V. hó 16-án 12 óra 2 perckor elsõfokú készültséget rendeltek el egy darab MIG-29-es, egy darab MIG-21, egy darab MIG-21 Pápa állományából egy olyan szerb vadászra, amely megközelítette az államhatárt, de határsértésre nem került sor. 1995. V. hó 28-án 16 óra 26 perckor egy darab MIG-21, egy darab MI-24 részére sportrepülõgép miatt rendeltek el készültséget és sorolhatnám tovább. Tehát azt kell mondanom, a magyar légtér biztonsága az említett okoknál fogva nem sérült meg, ezért köszönet illeti azokat, akik szolgálatot teljesítenek és a nehéz körülmények között is ellátják feladataikat. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage