Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Tudom, hogy távollétemben ez a kérdés már felmerült. Igaz, hogy ön, képviselõ úr most már nem vetette fel, hogy itt "fasiszta" meg hasonló jelzõk is voltak az eredeti interjúban az önök interpretálása szerint. (Mozgás és zaj.) De az interjúhoz természetesen az is hozzátartozott - és ezt másutt is elmondtam -, hogy ennek az Országgyûlésnek egyik nagy erénye, a többi ország parlamentjéhez képest egyik nagy elõnye, hogy szélsõséges, nacionalista pártok nem kerültek be ebbe a parlamentbe, elbuktak a választásokon. (Dr. Kutrucz Katalin: Ezek általánosságok!) De én válaszolok a konkrét kérdésekre is, ha megengedi, hölgyem.

Mire alapozom ezt a kijelentést, amit ön idézett? Azokra a sajtóhírekre, amelyek a következõkrõl szólnak, konkrétan:

A parlament egyik pártja - a Független Kisgazda-, Polgári... Radikális Párt? Nem, bocsánat: polgári párt, földmûves párt... (Zaj a jobb oldalon. - Derültség a bal oldalon.)..., nemcsak Debrecenben, hanem más vidéki városban, nemcsak egy, hanem két kerületben is otthont adott szélsõséges, nacionalista ihletésû, politikájú szövetségeknek. Itt vannak a sajtókivágatok, ellenõrizni lehet, nem én találtam ki õket. (Zaj.)

De ha szükséges, hadd idézzek egy májusi röplapot. "Polgári vitakör, május 5-e, 18 óra. Helye: Kisgazda-székház, Budapest, III. kerület, Kiskorona utca 3." Az önöké? (Dr. Torgyán József: Nem!) Nem? Képviselõtársam, akkor tiltakozzanak az ellen, hogy Kisgazda-székháznak nevezik. "Rabszolga vagy saját hazádban!", és így tovább, "elõadó: Szabó Albert, a Magyar Népjóléti Szövetség alelnöke". (Dr. Torgyán József: Ugyan kérem!) Társelnöke. Azt hiszem, az illetõ nem a mérsékeltek közül való. (Dr. Torgyán József: Az a kommunista párt tagja volt, nem a Kisgazdáé!) Lehet, hogy a Kisgazdapárt is a kommunista pártból nõtt ki. (Derültség a bal oldalon.) Ne mondjon ilyet a képviselõ úr! Hát hagyjon engem békén! Hát miért emlegetik unos-untalan a kommunista pártot?!

De az is tény, tisztelt képviselõtársam, hogy bõrfejûeknek és szélsõséges mozgalmaknak adtak otthont. Ez az egyik.

A másik: amikor az interjú készült, az elõtte levõ napon vagy napokban volt az a demonstráció a Bazilika mellett - kifejezetten szélsõséges és nacionalista ihletésû, mind a részvevõket, mind a törekvéseiket, jelszavakaikat illetõen -, amely rendezvényt az MDF és a Fidesz képviselõi propagáltak. Sõt, az MDF-hez tartozó egyik prominens személyiség ismertette ezen a gyûlésen - a magyar-szlovák alapszerzõdést ürügyként felhasználva - Trianonnal kapcsolatos szélsõséges álláspontjukat. (Dr. Gáspár Miklós: Ennek semmi köze ehhez!) Ezekre építem azt, hogy igenis vannak, akik fölkarolják ezeket a mozgalmakat. (Zaj.)

Kész vagyok a nyilatkozatot visszavonni, kész vagyok helyreigazítani, ha önök elhatárolódnak ezektõl a mozgalmaktól. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage