Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Államtitkár Asszony! Interpellációm egy kicsit száraz lesz és jogászias, úgyhogy elnézést kérek azon képviselõtársaimtól, akik unalmasnak fogják ezt tartani, csak arra kérem õket, ne nagyon zajongjanak közben.

Az 56/1995. számú kormányrendelet 2. §-a módosította a 104/1991. számú kormányrendelet 29. §-át és ezzel korlátozta a kárpótlási árveréseken meghatalmazással részt vehetõ személyek körét. Kimondta, hogy csak ügyvéd vagy közeli hozzátartozó számára adhat meghatalmazást az eredeti jogosult.

Ezzel kapcsolatban kérdezem államtitkár asszonyt, figyelembe vették-e a kormányrendelet megalkotásánál, hogy az alkotmány 35. § (2) bekezdése kimondja, hogy a kormány rendelete törvénnyel nem lehet ellentétes. A meghatalmazásokról a polgári törvénykönyv 219. §-a akként rendelkezik, hogy más személy, képviselõ útján is lehet jognyilatkozatot tenni, kivéve ha a jogszabály szerint a jognyilatkozat csak személyesen tehetõ meg.

Ugyanezen polgári törvénykönyv 222. §-a rendelkezik arról, hogy képviseleti jogot a képviselõhöz, illetõleg az érdekelt hatósághoz intézett nyilatkozattal - zárójelben: meghatalmazással - lehet létesíteni. Az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló 1957. évi IV. törvény 18. § (1) bekezdése azt írja elõ, hogyha egyébként jogszabály az ügyfél személyes eljárását nem írja elõ, az államigazgatási eljárásban az ügyfél helyett törvényes képviselõje vagy meghatalmazottja eljárhat.

A 2. § lehetõvé teszi, hogy a meghatalmazás alakszerûségét jogszabály írhassa elõ. Ehhez képest álláspontom szerint a kormányrendelet alkotmánysértõ, mert oly módon korlátozta a képviseleti jogosultságot az árveréseken, amelyekre sem a polgári törvénykönyv, sem pedig az államigazgatási eljárás általános szabályairól szóló törvény nem ad lehetõséget.

Kérdezem ezért államtitkár asszonyt, helyesen járt-e el a kormány, és ha nem, akkor mit kívánnak tenni annak érdekében, hogy megszüntessék az alkotmányellenes állapotot. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage