Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! A békefenntartó tevékenység fontos eszköze a nemzetközi konfliktusok kezelésének és méginkább kiszélesedésük megelõzésének. Magyarország az ENSZ felkérésére számos alkalommal vett részt békefenntartó akcióban; több mint 300 honvédtiszt, rendõrtiszt, polgári személy volt részese Kambodzsában, Kuvaitban, Namíbiában és máshol békefenntartó misszióknak.

Ez megfelel a magyar külpolitika céljainak, a béke és a biztonság erõsítésére irányuló tevékenységünknek, jól szolgálja az ország nemzetközi tekintélyének erõsítését és összhangban van euroatlanti integrációs törekvéseinkkel is.

A sínai-félszigeti missziót 1981-ben Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok hozta létre, a három évvel korábban Camp Davidben született megállapodás, illetve az ennek nyomán létrejött egyiptomi-izraeli békeszerzõdés betartásának ellenõrzésére. Az elmúlt évek során a misszió zavartalanul tevékenykedett és fontos szerepet játszott az izraeli-egyiptomi békeszerzõdés betartásában és kedvezõ hatást gyakorolt a közel-keleti békefolyamatra.

Magyarország meghívása ebbõl a térségbõl elsõként kifejezi békefenntartó tevékenységünk és külpolitikai irányvonalunk elismerését. Szeretném a tisztelt Ház figyelmét felhívni arra is, hogy a 41 fõs magyar egység részvétele nem jelent lényeges kiadást a költségvetésnek, mivel csak a felszerelés és a kiképzés költségei jelentkeznek, az összes többi költséget a nemzetközi békefenntartó misszió maga fedezi a résztvevõk hozzájárulásából, pontosabban elsõsorban az egyiptomi, izraeli és amerikai hozzájárulásból.

Mivel az alkotmány értelmében az Országgyûlés hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy magyar fegyveres erõk átlépjék az országhatárt, ezért kérem a tisztelt Házat, hogy adja meg ehhez a hozzájárulást. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage