Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Miniszterelnök Úr! Azt hiszem, elõrelépést jelent az egy héttel ezelõtti itteni hangulathoz képest annak a korrekciója, amiben mi azért éreztük nagyon mélyen bántva magunkat, mert olyan mozgalmakkal, pártokkal valóban nem volt és nincs is kapcsolatunk, melyek kimerítenék a "szélsõség" fogalmát. Egy konkrét eseményhez kötve hangzott el a Magyar Demokrata Fórummal szembeni vád, hogy ezekkel kapcsolatot tart. Szeretnénk itt - elfogadva a miniszterelnök úrnak ebben az ügyben tett újabb nyilatkozatát - rögzíteni, hogy:

A magunk részérõl nem tudjuk semmiképpen sem szélsõségnek tekinteni egy kulturált körülmények között és történelmi pozíciójába behelyezett értékelését adott esetben trianonnak, ami a magyar nemzet számára valóban egy adott idõszak lezárásaként tragédiát jelenített meg. Meggyõzõdésünk az is, hogy ez a szomszéd államokkal való kapcsolatainkat sem befolyásolhatja negatívan, hiszen csak akkor tudunk normális kapcsolatokat teremteni, ha egymás problémáját, bajait úgy értjük és éljük meg, ahogy azt az érintett népek, nemzetek megélik.

Én azt hiszem, Magyarországnak rendezettek a kapcsolatai Törökországgal és Mongóliával, annak ellenére, hogy sem a mohácsi vészt, sem a muhi pusztai csatavesztést soha nem iktattuk nemzeti ünnepeink sorába.

Meggyõzõdésünk, hogy nem tekinthetõk szélsõségnek, ha ezeknek a kérdéseknek a napirendre kerülése során elhangzanak olyan nyilatkozatok, mint a három ellenzéki párt nyilatkozatai a magyar-szlovák alapszerzõdés ügyében. Meg kell tudni különböztetni a valóságos szélsõséget attól, amit mi nemzeti politikának tartunk, és akkor a parlamentben is elkerülhetõk lesznek azok az éles konfliktusok, amelyek egy héttel ezelõtt jellemzõek voltak. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage