Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Teljesen egyetértek Szöllõsi Istvánné képviselõtársammal abban, hogy a valóságból kell kiindulni. A valóság az, hogy '88-ban kapták meg az elsõ nyolc-, illetve hatosztályos gimnáziumok az engedélyt, ennek következtében léteznek. A valóság az, hogy 16 éves korig tart a tankötelezettség, és ma nincs olyan iskola, ahova 16 éves korig lehet járni, sõt mi több, még egy olyan rendelkezés is van, amit az ENSZ gyermeki jogok alapokmányának neveznek, hogy 16 éves kor elõtt nem lehet dolgozni. Ha 14 éves korban kezdõdik a szakképzés - és egyre inkább duális típusú szakképzés -, akkor 14 és 15 éves korban a gyerekek a mestereknél, a vállalkozóknál dolgozni fognak. Ezekre a kérdésekre válaszolni kell!

Azt gondolom, ha a közoktatási törvény ad egy választ, ami nem megfelelõ a kormánypárok számára, akkor lehet adni egy másik választ. De azzal, hogy benyújtanak egy módosítást, amibõl nem derül ki a válasz - csak az derül ki, hogy az elsõ választ nem tartják megfelelõnek -, azokat a kérdéseket, amelyeket az elõbb felvetettem, valójában nem tudjuk megválaszolni. Ezen kívül '90-ben több mint 270 nem nyolcosztályos iskola létezett Magyarországon, ezeknek a létét nem kérdõjelezték meg az elmúlt idõszakban sem, és továbbra sem tartanám célszerûnek, ha ezeknek a létét megkérdõjeleznék.

Úgy gondolom, akkor van értelme egy törvénymódosításnak, ha jobb választ adnak, mint az elõzõ törvény. Ha elhallgatjuk a problémákat és nem adunk választ, akkor nincs értelme a törvénymódosításnak, mert akkor az elõzõ helyzetet is rontja, és ez semelyik oldal számára sem lenne megfelelõ.

Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage