Molnár Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MOLNÁR PÉTER (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Nincs már jelen, de Giczy György képviselõtársam távollétében is szeretném felhívni a figyelmét, hogy - bár õ nem fogalmazott olyan módon, mint ahogy azt Fekete György tette, de manipulációról, manipulatív retorikáról beszélt - azt hiszem, a vitát nem segíti az, hogyha egymásról rosszhiszemûséget feltételezünk, mégegyszer szeretném hangsúlyozni ezt. Én nem feltételezem Giczy Györgyrõl, hogy azt a koncepciót, amit elmondott, azt az elképzelést a rádió-televíziótörvényrõl nem azért mondta, mert az a meggyõzõdése, hanem más valami miatt, valami hátsó szándékból. Jó lenne, hogyha õ sem és más sem feltételezne ilyesmit a vitában részt vevõ többi képviselõrõl, illetve a frakciókról.

Még egypár megjegyzést szeretnék tenni ezen túlmenõen. Az egyik egy észrevétel, szintén Giczy György felszólalásához. Azt hiszem, senki nem gondolja azt, hogy a nonprofit vagy kereskedelmi alapon mûködõ magántelevíziók és magánrádiók úgy meg tudják jeleníteni önmagukban a kulturális sokszínûséget és véleménysokszínûséget, mint amilyen módon az a törvény szerint feladatuk lesz a köztulajdonban lévõ köztelevízióknak és közrádióknak. A kereskedelmi televíziók és rádiók különbözõ közönségrétegeket fognak - épp az üzletpolitikájukból kifolyólag - megcélozni, a törvény által kedvezményezett nonprofit mûsorszolgáltatók pedig olyan rétegeket juttatnak majd véleménynyilvánítási lehetõséghez, amelyek megszólalása miatt - ha jól értettem - Giczy György is aggódott, attól tartván, hogy csak nagy cégek, illetve azok képviselõi, azokhoz tartozó személyek tudnak majd a véleménynyilvánítási lehetõséggel élni.

Azt hiszem tehát, hogy a nonprofit és kereskedelmi magánadók sokasága tudja majd valamilyen módon a sokféleséget - mint ahogy azt a hozzászólásomban is elmondtam már - valami más módon, de hasonlóképpen megjeleníteni, mint ahogy arra a valóban csak a közpénzekbõl támogatott közmûsor-szolgáltatók lehetnek alkalmasak.

Már csak nagyon rövid... (Az elnök kikapcsolja a mikrofont. Jelzését, hogy lehetõséget ad a befejezésre, a képviselõ nem veszi észre, és helyet foglal.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage