Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Belügyminiszter Úr! Köztudomású, hogy hazánkban különbözõ nemzetiségû maffiák garázdálkodnak. A legkedveltebb vadászterületük a különösen nagy társadalmi veszélyességû bûncselekmények közül a gépjármûlopás. Az országban naponta kb. 50-100 gépkocsit "kötnek el". A bûnüldözõ szervek, sajnos, nem tudnak lépést tartani az elkövetõkkel, akik szervezett bandákban dolgoznak, sajnos olyan jól, hogy a lopott gépkocsit általában még aznap külföldre szállítják. Elsõsorban a nagy értékû nyugati gépkocsikra specializálódtak, egy-egy kocsi értéke elérheti a 10-20 millió forintot is. (Dr. Szabó Zoltán mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár belép az ülésterembe.) Ezeket bármilyen biztonsági berendezés ellenére perceken belül el tudják lopni, nagy részüket a rendõrség soha nem találja meg. A gépkocsik kisebb hányadát még az országban szétszerelik, majd alkatrészként továbbadják. Nagyobb részét hamis iratokkal külföldre szállítják, rendszerint megrendelésre.

Egyrészt károsulnak az adófizetõ állampolgárok, a biztosítók, összességében károsodik a magyar nemzeti vagyon. Az egyszerû állampolgárt az foglalkoztatja, hogy a maffiózó a lopott gépkocsit hogyan tudja keresztülvinni a határon. Ugyanis a kiléptetõ útlevél-ellenõrzésen és vámvizsgálaton megjelenõ nyugati autócsodák már önmagukban is gyanús körülményt kellene hogy keltsenek. Tisztában vagyok azzal, hogy ennek megakadályozására egy központi számítógépes nyilvántartórendszer és egy kézi lehívókészülék lenne a legalkalmasabb. Ez utóbbi azonban nincs, mivel nincs rá anyagi fedezet.

Ennek ellenére, kiindulva a jelenbõl, a realitásokból, a következõket kérdezem miniszter úrtól:

Köztudomású, hogy az ellopott gépjármûvek nagy része a szovjet utódállamokba kerül. Felmerül a kérdés, hogy a rendõrség úgynevezett tárgykörözését hogyan tudják kijátszani.

Másodszor: mit tesznek a határõrizeti szervek a Vám- és Pénzügyõrséggel együttmûködve a lopott gépkocsik külföldre vitelének megakadályozása érdekében. Tudom, hogy a miniszter úr nem lát el közvetlen szakmai irányítást a Vám- és Pénzügyõrség felett, de részben mint bûnüldözési szervvel bizonyára koordinál.

És harmadszor: mit tesz a tárca a jogtalanul eltulajdonított és az országból kivitt gépjármûveknek a károsultak részére történõ visszajuttatása érdekében, külföldrõl hány gépjármûvet szereztek vissza. Várom válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

(14.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage