Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! A ma délelõtt folyamán Fodor Gábor miniszter urat vártuk az oktatási bizottságba, hiszen a Házszabály szerint egy évben egyszer be kellene számolnia. Mivel ezt háromhónapos várakozás elõzte meg, szerettem volna tõle is megkérdezni, hogy pontosabb információkat kapjunk. Sajnos csak a parlamenten keresztül üzent a pedagógus szakma közel száz képviselõjének, de úgy gondolom, pontosan tudta, hogy kedden beszélnie kell a Házban, tehát nyilvánvalóan célszerû lett volna, ha elõbb értesít minket, nem pedig tíz perccel a tanácskozás elõtt. Vidékrõl jöttek pedagógusok, szakszervezeti képviselõk, szakmai szervezetek képviselõi.

Szeretnék ezek után rátérni a kérdésre.

Úgy gondolom, hogy nagy port vert föl a tandíj kérdése, de valahol a közvélemény megtévesztése folyik, hiszen mindenki 2000 forintos alaptandíjról beszélt, de ma már a rendelet szerint nemcsak az alaptandíj létezik, hanem lehet még plusz 8000 forintos tandíjat is kérni az egyetemi hallgatóktól. Arról elfelejtették tájékoztatni a közvéleményt, hogy közel 300 százalékkal emelkedett a kollégiumok térítési díja, és jelentõs mértékben, elõreláthatólag 30-40 százalékkal emelkednek a tankönyvárak. Szerény számításaim szerint egy egyetemi hallgatónak havonta 15-16 ezer forintot kell kifizetni akkor, ha vidékrõl kíván valamelyik egyetemre vagy fõiskolára járni.

Miután a magyar társadalom jelentõs mértékben elszegényedett, és az egy- és többgyerekes családok közel 40 százaléka a létminimum alatt él, az a kérdés, hogy hogyan fogják tudni az ellátáson kívül ezt a havi 15-16 ezer forintot fizetni. Kérem miniszter úr, illetve miniszter úr helyett államtitkár úr válaszát, hogy hogyan kívánják ezt a helyzetet orvosolni. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage