Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Az elnök úr által mondottakkal együtt is úgy gondolom, hogy önnek igaza van; a miniszter úr programját koordináló apparátus hibát követett el, hogy nem mondta le idejében a bizottsági meghallgatást, ezért mind a bizottság tagjainak, mind a meghívottaknak elnézését kérem.

Ami a kérdését illeti, nyilván ön elõtt is ismert, hogy a kormány június 22-ei ülésén rendeletet fogadott el a hallgatók által fizetendõ tandíjakról és egyéb térítési díjakról. Önnek azt az állítását vitatnám, hogy elmulasztotta értesíteni a közvéleményt arról, hogy ebben mi szerepel, a közvélemény értesítése errõl megtörtént.

(14.20)

E szerint a rendelet szerint a 2000 forintos alaptandíjon felül az intézmény szedhet kiegészítõ tandíjat. Ugyanakkor a kormány felhívta az intézmények figyelmét arra, hogy ezt a hallgatókkal egyetértésben, a hallgatókkal egyeztetve tegye meg.

Nyilvánvalóan egyetlen intézménynek sem érdeke az, hogy az elvileg lehetséges 8000 forint kiegészítõ tandíj bevezetésével hallgatói otthagyják, és a remélt tandíjbevétel helyett az üres falak között legyen kénytelen az elõadó elõadást tartani. Tehát a felsõoktatási intézmények nyilvánvalóan olyan tandíjak bevételére fognak kísérletet tenni, amelyek beszedhetõk, amelyek az adott oktatási intézmény szolgáltatásainak ellenértékeként joggal elvárható, hogy befolynak.

Tehát úgy gondolom, az ön által említett szám, a havi 15-16 ezer forint elméletileg természetesen elképzelhetõ, gyakorlatilag azonban erõs kétségem van az iránt, hogy lesz olyan felsõoktatási intézmény, ahol akár a felét is fizetni kell egy hónapban.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage