Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Azt gondolom, pontosítani kell a különbözõ fogalmakat, mert sok félreértés keletkezett ebbõl a szóhasználatból. Nevezetesen itt tényleg nem arról van szó, hogy egy szokásos végkielégítés kifizetésére került sor, hanem arról van szó, hogy a bankárvilágban a menedzserszerzõdések általában tartalmaznak egy olyan formulát, amely arra az esetre vonatkozik, hogyha és amennyiben megszûnik valamilyen ok miatt a vezérigazgató vagy az elnök-vezérigazgató munkaviszonya, akkor milyen eljárás következik be.

Egy képviselõi kérdés nyomán felmértük, hogy most mi a helyzet. Szeretném hangsúlyozni, hogy itt nem közvetlenül a Pénzügyminisztérium vagy az ÁPV Rt., vagy az ÁV Rt.. jár el, hiszen igazgatóságok hozzák létre ezeket a munkaszerzõdéseket, ahol személyükben felelõs tagok vannak. Tehát nem olyan egyszerû a kérdés, hogy bármit elrendelhet a Pénzügyminisztérium vagy akár a kormány is.

Idáig az volt a tipikus gyakorlat, hogy ezek a menedzserszerzõdések általában egy-másfél éves idõszakra vonatkozó bérnek, keresetnek megfelelõ kifizetést tartalmaztak arra az esetre, ha nem valamilyen rendkívüli okból következõleg szûnik meg a munkaviszony. Emögött van egy olyan követelmény is, hogy a vezérigazgatóknak általában vállalni kellett, hogy másfél-két éves idõszak alatt hol, mennyire nem helyezkednek el konkurens banknál, megõrzik az üzleti titkot és így tovább.

Tehát ebben az esetben arról van szó, hogy az érvényes munkaszerzõdés alapján történt a kifizetés, amely érvényes munkaszerzõdést nem lehet csak úgy egyoldalúan módosítani. Most történtek olyan lépések, amelyek következtében egyrészt a tulajdonos mindenütt megkísérli átállítani ezeket a szerzõdéseket határozatlan idejûre, és az újak már ennek megfelelõen születnek, másrészt pedig a most éppen a közeli napokban elfogadott törvénymódosítás ad lehetõséget arra, hogy viszonylag egyszerûen lehessen a korábbi szerzõdésekhez is hozzányúlni. Tehát itt nem felmondásról volt szó, hanem közös megegyezéssel egy felkérésre szûnt meg a munkaviszony, és teljesen a munkaszerzõdésnek megfelelõen jártak el a felek.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage