Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Mindannyiunk elõtt ismeretes a magyar filmgyártás nehéz helyzete, és mindannyian sajnáljuk, hogy a jelen gazdasági körülmények közepette nem fordítható jelentõsebb összeg e fontos kulturális tevékenység állami támogatására.

Szerte Európában a nemzeti filmgyártás támogatásának fontos forrása a közszolgálati televízióktól folyósított juttatás, egyfajta újraelosztás. A Magyar Televízió drámai stúdiója is elkülönít erre a célra pénzeszközöket, ezek felhasználása azonban átláthatatlan. A tisztánlátás azonban a közpénzek esetében különösen fontos, ezért a következõ kérdésekre mindenképpen választ kell adni:

1. Mekkora összeggel támogatja idén a Magyar Televízió a hazai filmalkotások elkészítését? Igaz-e, hogy ez a keret nem haladja meg a 100 millió forintot, noha az MTV a legnagyobb fogyasztója ezen termékeknek?

2. Ki és milyen alapon osztja el az MTV erre elkülönített keretét? Hirdetnek-e nyilvános pályázatot? Felállt-e független, külsõ bírálóbizottság ezen összegek odaítélésére és szétosztására?

3. Igaz-e, hogy az MTV a fent említett keret mintegy 30 százalékát, tehát 30 millió forintot egyetlen alkotásra utalt ki?

4. Az MTV elnöke megtagadta a közremûködést a honfoglalásról szóló történelmi filmben, és felmondta a Magyar Mozgókép Alapítvánnyal korábban kötött támogatási szerzõdést is. Mindezek tükrében, államtitkár úr - noha nem kulturális ítélkezõ -, helyesnek tartja-e, hogy ezt a tetemes összeget a "Három testõr Afrikában" címû film elkészítésének támogatására fordítja az MTV, miközben más jelentõs irodalmi adaptációk nem kerülhetnek filmszalagra?

5. Igaz-e, hogy a fenti összeg az illetékes stúdió felelõs vezetõjének határozott tiltakozása ellenére került kiutalásra?

6. Igaz-e, hogy a támogatást, tehát a 30 millió forintot egy összegben és elõre kifizették, miközben a filmgyártás olyan munkafolyamatokból áll, amelyek nem teszik szükségessé a tõke azonnali rendelkezésre állását, tehát munkafázisonként is csöpögtethetõek?

Várom válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage