Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A magyar filmgyártás és a Magyar Televízió kapcsolata tárgyában elhangzott hat kérdés, melyek a Magyar Televízió költségvetésén és szakmai tevékenységén belül elég speciális és szûk területet érintenek. Azon túlmenõen, hogy a kérdéseket illetõen sem a miniszterelnök úrnak, sem a kormány tagjainak nincsenek információi, szeretném megjegyezni, hogy a kormánynak sem szándéka, sem joga nincs a Magyar Televízió mûsorára akár csak közvetetten is befolyást gyakorolni. Ezért a tekintetben, hogy kitõl milyen mûsort rendel a Magyar Televízió, hogyan osztja fel bizonyos kereteit, még kérdést sem kívánunk feltenni az intézmény vezetõinek, elkerülendõ az orientálás vagy beavatkozás látszatát is.

Ezt az álláspontot erõsíti az Alkotmánybíróság 31/1995. számú határozata is, amely a kormánynak a Magyar Televízió létszámának csökkentésére, így költségvetésének befolyásolására irányuló határozatát alkotmányellenesnek ítélte. A határozat kimondja, hogy a Magyar Televízió "nem tekinthetõ a kormány irányítása alá tartozó szervnek". Kimondja továbbá a határozat, hogy "az ésszerû takarékosságra az Országgyûlés kényszerítheti a Magyar Televíziót, a törvényhozási folyamat demokratikus garanciái érvényesülésével, meghatározott költségvetési elõirányzat révén".

Kérem ezért tisztelt képviselõ urat, hogy kérdéseivel az intézmény elnökét szíveskedjen megkeresni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage