Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Az a történet, amelynek kapcsán interpellálok, tulajdonképpen állatorvosi lónak is tekinthetõ. Azt a címet lehetne neki adni, hogy nem átgondolt vagy felelõtlen vezetõi magatartással hogyan okozunk az államnak vagyonvesztést, hogyan veszítünk el 32 millió forintot, hogyan teszünk tönkre egy egyébként eredményesen gazdálkodó vállalatot.

A történet pedig a következõ - röviden. '91-ben alakította a Tigáz - akkor még teljes állami vállalatként mûködõ vállalat - a Tigáz-Épterv Kft.-t 32 millió törzstõkével. A '91-ben alakult Kft., a Tigáz-Épterv '93-ig körülbelül 30 millió forint nyereséget hozott és adótartozása, társadalombiztosítási hátraléka nem volt. '93 decemberében a Tigáz Rt. vezérigazgatója kellõen alá nem támasztott indokokkal a Kft. ügyvezetõjét eltávolította. Ennek eredményeképpen új vezetést nevezett ki.

Az új vezetés egy évben, '94-ben 29 millió forint veszteséget produkált, emellett 20 millió forint adó- és tb-tartozása volt a Tigáz-Épterv Kft.-nek. Tehát egy év alatt sikerült ezt a vállalatot egy teljesen veszteségesen mûködõ vállalattá tenni, amelynek rendkívül jelentõs adó- és társadalombiztosítási hátraléka is volt.

Ezek után a Tigáz Rt. ezt a Tigáz-Épterv Kft.-t eladta a saját jogtanácsosának, aki korábban független ügyvédként látta el a Tigáz jogi képviseletét; azonban miután kizárták az Ügyvédi Kamarából, az ügyvéd urat mint jogtanácsost alkalmazta a Tigáz jogi ügyeinek vitelére.

Az eladásról az érvényes szabályozás szerint tájékoztatni kellett volna az ÁV Rt.-t - az akkori vagyonvédelmi törvények ezt elõírták. Ez nem történt meg. Független vagyonértékelést kellett volna a Tigáz vezérigazgatójának kérni - ezt nem tette meg. A munkavállalói érdekképviselet véleményét ki kellett volna kérni a tranzakcióról - ez nem történt meg. Ezen túlmenõen azóta a Tigáz- Épterv dolgozóit eltávolították, kirúgták; 37 fõrõl van szó. Errõl a '94. évi IV. törvény 22. és 23. §-a alapján a munkaügyi központot tájékoztatni kellett volna. Nem tájékoztatták õket.

Ezek után az a kérdés vetõdik fel, hogy hogyan lehet azt megengedni, hogy a Tigáz Rt. vezérigazgatója ilyen gazdálkodási magatartást tanúsítson, illetõleg fõként hogyan lehet megengedni azt, hogy az Országgyûlés által alkotott törvények elõírásait egyszerûen figyelmen kívül hagyja?

Azt kérdezem miniszter úrtól, hogy az üzletrész átruházásakor hatályos vagyonvédelmi szabályozás áthágása kapcsán milyen lépéseket fog az ÁPV Rt. tenni, illetõleg hogyan kívánja biztosítani az ÁPV Rt. és miniszter úr a törvényesség betartását ezeknél a privatizálandó vállalatoknál (Az elnök csenget.), ha elnézi, hogy egyes vállalatok vezérigazgatói fittyet hánynak a törvényeknek. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage