Kapronczi Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

KAPRONCZI MIHÁLY (független): Köszönöm szépen. Tudok róla, illetve azt hiszem, nagyon sokan tudunk róla, hogy nemsokára Cannes-ban fog találkozni Iliescu elnök és Horn miniszterelnök úr, és itt egy bizonyos pozitív folyamat várható.

Azt hiszem, nagyon sokan emlékszünk az ötvenes-hatvanas évekbõl azokra a térképekre, amikor a romániai térképeken magyar autonóm tartomány volt feltüntetve. Akkor viszont mi még a szovjet megszállás alatt voltunk, hiszen ezt értelemszerûen így kell nevezni.

Én most olyan javaslatot szeretnék mondani, amely az RMDSZ részérõl érkezett: ragaszkodni kellene ahhoz, hogy a szerzõdõ felek kölcsönösen ismerjék el a trianoni békediktátumnak a magyarságra nézve igazságtalan jellegét, hasonlóan Romániához, mely Moldávia kapcsán követeli a Molotov- Ribbentrop-egyezmény igazságtalan jellegének deklarálását.

Ragaszkodni kell ahhoz, hogy a szerzõdõ felek kölcsönösen ismerjék el a romániai magyar közösség fölött Magyarország védõhatalmi státuszát, hasonlóan a romániai németek esetéhez, ahol Románia már elismerte Németország védõhatalmi státuszát, vagy hasonlóan Olaszországhoz, mely Dél-Tirol kapcsán ismerte el Ausztria védõhatalmi státuszát.

Önkormányzati és személyi autonómiához viszont feltétlenül lehetne ragaszkodni most is. Az autonómia az egyetlen reális lehetõség, hogy a romániai magyar nemzeti közösség megmaradhasson. Ezért nem lehetnek kifejezetten a szerzõdésben az önrendelkezési jog bizonyos feltételei alku tárgyai. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy önként vállalt, mesterséges határidõk a szerzõdés megkötésében ne legyenek.

Nagyon örülök annak, hogy az RMDSZ ismeri ezt a megkötendõ szerzõdést az államtitkár úr szavai szerint. A magyar-szlovák alapszerzõdés viszont biztos - mint ahogy többen is jelezték -, hogy bizonyos kívánnivalókat hagy maga után.

A katonai fenyegetettséggel kapcsolatban köszönöm, hogy tárgyalásokat folytatnak.

Mivel kérdésem egy bizonyos meghatározott idõszakra, tehát a nyári parlamenti szünetre vonatkozott, ezért az államtitkár úr válaszát elfogadom. Köszönöm. (Taps.)

(16.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage