Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Azt gondolom, hogy az alagi ügyekben már remek munkakapcsolatunk van. Megpróbálok most is válaszolni önnek a feltett kérdésekre, arra is, ami nem hangzott el - hiszen a terjedelmes interpellációt írásban megkaptam.

Szeretném még egyszer elmondani, hogy a tangazdaság felszámolás alatt áll 1992 óta. A felszámolás kérdésköre nem tartozik sem az ÁVÜ-höz, sem az ÁV Rt.- hez, sem semmilyen privatizációs szervezethez. Mégis fontosnak tartom azonban, hogy tájékozódjak és önt is tájékoztatni tudjam.

Elöljáróban azonban szeretném elmondani, hogy a május 23-ai válaszomban én valóban az 1991-ben megalkotott törvényekre hivatkoztam, amelyek - elnézést kérek - 1993-ban, de még most is érvényesek és hatályban vannak. Szó szerint azt mondtam, hogy az Alagi Állami Tangazdaság mezõgazdasági üzemei - beleértve a termõföldeket is - 1991. évi rendelkezések alapján országosan meghirdetett pályázatok során kerültek értékesítésre. Ma sem tudok mást mondani.

Semmi másról nincs ugyanis szó, mint a csõdeljárásról, a felszámolásról, a végelszámolásról szóló 1991. évi törvényekrõl, és ezek hatályban voltak 1992- ben és 1993-ban.

A képviselõ úr interpellációiban visszatérõen a külföldieknek történõ földeladásokról szól. Ezek, a korábbiak, valóban semmisek megfelelõ engedély és egyebek nélkül - a jelenlegi szabályokat pedig ismerjük. Arról van azonban szó, hogy az azon a területen földet vásárló minden esetben az Eurotours Consult Kft., amely viszont belföldi jogi személy.

Lakos miniszter úr március 28-án, az interpellációra adott válaszában egy kormányrendelettel összefüggésben elmondta a tényleges, az elfogadható választ, azonban tudom, hogy képviselõ úr ezt nem fogadta el. Erre vonatkozó kifogásait viszont nem tudom helytállónak tekinteni.

Jó lelkiismerettel mondhatom, hogy a részünkrõl adott válaszokban nem volt és a jövõben sem lesz félretájékoztatás.

A második kérdésére válaszolva: az M0-ás autópálya, illetve a 2. számú fõút építése kapcsán valóban történtek földeladások. Tény, hogy az Alagi Tangazdaság volt földjébõl ugyancsak az általam említett kft. nagyobb területeket vásárolt meg, de mint Magyarországon bejegyzett, magyar jogi személy.

Egyébként a Budapesti Közúti Igazgatóság Vác-Szõdliget-Szõd-Dunakeszi-Fót térségében vásárolt földterületeket az elõbb említett kft.-tõl.

De hogy az igazságra igazat válaszoljak, azt is elmondom önnek, hogy társminisztériumokat fölkérve már ennyi anyagom van... (Mutatja, mekkora halom.)... az ügy vizsgálatában, aminek a vége ugyancsak az lesz: jogszerû, de nem etikus.

Kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

(16.30)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage