Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony.

Tisztelt Ház! Hadd hívjam fel az önök figyelmét, hogy nincs igaza annak az SZDSZ-es szónoknak, aki azt mondta, hogy most már okafogyott ez az országgyûlési határozati javaslat. Azért nem okafogyott, mert tulajdonképpen azt kell mondjam: indokoltabb, mint valaha.

Nem akarom arra emlékeztetni a tisztelt Házat, hogy a fejlesztésrõl szóló országgyûlési határozatot tulajdonképpen majdhogynem levette a tisztelt Ház a napirendjérõl, de már annyit csúszik, hogy mindenképpen hátrányt szenved abban a tekintetben, hogy rendezze végre, akár ilyen formában is a felsõoktatás fejlesztésének ügyét.

Azt gondolom, a felsõoktatás fejlesztésérõl törvény kell és nem országgyûlési határozat. Erre a törvényre azért van szükség, mert ez a magyar parlament, a kormány és az érintettek számára olyanfajta kötelezettséget jelent, amely egységesen betartandó szabály lenne. Ezzel szemben egy országgyûlési határozati forma sokkal puhább szabályozás.

Szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét arra is, hogy az elfogadott tandíjrendelettel szemben ez olyanfajta jogi garancia lenne, amely figyelembe veszi a hallgatók és a felsõoktatási intézmények érdekeit. Olyan érdekeket vesz figyelembe, amelyek nem önmagukban állják meg a helyüket, hanem amelyek átfutnak a parlament politikai nézetrendszerének kereszttüzében, és amelyek olyanfajta felsõoktatási fejlesztési koncepciót jelentenének az ország számára, amely elõsegítené a felsõoktatás racionalizálását és fejlesztését egyszerre.

Ezt a politikai eszközt - azt gondolom - nem szabad kihagyni, nem szabad errõl nem beszélni. Ezért kérjük a Fidesz Magyar Polgári Párt részérõl, hogy támogassák ezt az országgyûlési határozati javaslatot.

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage