Vankó Magdolna Tartalom Elõzõ Következõ

VANKÓ MAGDOLNA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elõadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az emberi jogi bizottság 1995. június 21-i ülésén megtárgyalta a H/1197. számú országgyûlési határozati javaslatot, és egyhangúlag javasolja annak elfogadását.

A bizottság feltétlenül fontosnak gondolja a keretegyezmény elfogadását, mivel ez az elsõ jogilag kötelezõ erejû, többoldalú okmány, amely általánosságban a nemzeti kisebbségek védelmét szolgálja. Célja azoknak a jogelveknek a meghatározása, amelyek tiszteletben tartására az államok kötelezettséget vállalnak a nemzeti kisebbségek védelme érdekében. A keretegyezmény összhangban van a fontosabb nemzetközi dokumentumokkal, úgymint az emberi jogok és alapvetõ szabadságjogok védelmérõl szóló európai egyezménnyel, ENSZ-, EBEÉ-, valamint EBESZ-okmányokkal, melyek kötelezettséget tartalmaznak a nemzeti kisebbségek védelmével kapcsolatban.

Különös jelentõsége van az elfogadásnak, mivel az emberi jogi bizottság hatpárti delegációja jelenleg Pozsonyban tárgyal a Szlovák Nemzeti Tanács partnerbizottságával. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage