Keller László Tartalom Elõzõ Következõ

KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Ezek után nem meglepetés, amit mondok: a Szocialista Párt képviselõcsoportja igennel szavazott... (Zaj, derültség a jobb oldalon.)... az 1995. évi pótköltségvetés zárószavazásán.

Támogató szavazatunk egy részrõl természetes következménynek tekinthetõ, hiszen a képviselõcsoport többsége elfogadta a gazdasági stabilizációt szolgáló törvényt, és a pótköltségvetés tulajdonképpen ennek költségvetési kihatásait jeleníti meg.

Másrészt, ezen túlmenõen, egyetértünk a kedvezõtlen gazdasági folyamatok következtében idõszerûvé váló új cselekvési módok költségvetésen keresztüli gerjesztésével.

Végül, harmadrészt, a módosító javaslataink többségének elfogadása lehetõvé teszi, hogy a feszültségpontokat azon lehetséges mértékig kezeljük, amely kezelések szükségessége már a stabilizációs csomag tárgyalásánál egyértelmû volt számunkra, és már akkor jeleztük, hogy ezek megoldását a pótköltségvetésben tartjuk elfogadhatónak. Így sikerült forrást teremteni a színházak, mûvészeti intézmények, könyvtárak, múzeumok, a szakszervezeti és munkahelyi mûvelõdési intézmények számára, valamint a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott céloknál a 44 százalékos társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség kiterjesztése miatti többletkiadások ellensúlyozására, 650 millió forint összegben.

A módosító javaslatokkal egyértelmûvé tettük, hogy mely, hallgatók által fizetett tandíj kerülhet ebben az évben a központi költségvetésbe.

Megnyugtató megoldást sikerült találni a pártok támogatásszûkítésének mérséklésére, amit ellenzéki képviselõtársunk javasolt.

Támogató szavazatunk azt is mutatja, hogy egyetértünk a pótköltségvetésben az APEH, a VPOP, a rendõrség részére juttatott többlet-elõirányzatokkal, ugyanis reményeink szerint ezzel is megalapozhatjuk az adófizetõi kör jövõbeni szélesítését.

(19.30)

Végül nem örülünk, de kényszerû örökségként tudomásul vesszük, hogy a pótköltségvetés közel 50 milliárd forinttal magasabb kiadási elõirányzattal számol a XXXI. fejezetnél, vagyis a belföldi adósság megjelenítésénél.

A képviselõcsoport reméli, hogy a pótköltségvetéssel záruló március 12-i kormányelhatározás valóban javítani fogja a megrendült egyensúlyi helyzetet, segíti az exportorientált növekedés feltételrendszerének formálását és mindezekkel együtt a pótköltségvetésben biztosabbá teszi az elõirányzott bevételi elvárások teljesülését. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage