Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A társadalombiztosítási alapok költségvetését eredetileg két változatban terjesztettük a tisztelt Ház elé. A stabilizációs törvénycsomag keretében hozott döntéseket követõen - a könnyebb tárgyalhatóság érdekében is - a kormány visszavonta saját változatát, ugyanakkor az új helyzetben az önkormányzatok eredeti javaslataihoz képest lényeges módosításokra volt szükség.

E módosításokkal kapcsolatban - sokoldalú viták után - kompromisszumos javaslat alakult ki. Ebben nagy szerepet játszott a szociális és egészségügyi bizottság, a költségvetési bizottság, de segített a számvevõszéki bizottság is. Külön köszönet illeti mindazon képviselõket, akik javaslataikkal segítették a végleges javaslat kialakítását, illetve személyesen folyamatosan részt vettek az egyeztetésben.

Úgy ítéljük meg, az a tény, hogy a társadalombiztosítási alapok pénzügyi helyzetét közös megegyezés alapján sikerült nullszaldón tartani, mégpedig azzal együtt, hogy a szeptemberi nyugdíjemelésre a tervezettnél 4 milliárd forinttal több jut, azt jelenti, hogy a biztosítási önkormányzatok sem csak a saját szakmai érdekeiket tartották szem elõtt, hanem államháztartási összefüggésekben is gondolkodtak. Az alapok egyensúlyát biztosító megtakarító intézkedések - a stabilizációs csomagból önök által már elfogadott intézkedések átvezetésén túl - többek között érintik a mûködési jellegû kiadásokat közel 2,5 milliárd forinttal és az alapok befektetett eszközeibõl vonunk be mintegy 4-5 milliárd forintot.

Az intézkedésekkel sikerült elérni, hogy a gyógyító-megelõzõ ellátásokra másfélmilliárd forinttal több jusson a kormány eredeti szándékánál és a nyugdíjbiztosító is befejezhesse azokat a beruházásait, amelyeket az önkormányzat feltétlenül szükségesnek tart.

Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1995. évi költségvetésérõl szóló törvényjavaslat parlamenti tárgyalása, az ehhez kapcsolódó, részben más törvények keretében folyó vita is mindenkit meggyõzött arról, hogy nem kerülhetõ el a társadalombiztosítás egészének újragondolása, a hosszú távú reformok elindítása. Ennek az egész társadalmat érintõ ügynek a megtárgyalása a második félévi országgyûlési munka egyik súlyponti kérdése lesz. Ezzel a megjegyzéssel most nincs más teendõm, mint kérjem, hogy önök is támogassák a társadalombiztosítási alapok 1995. évi költségvetési törvényjavaslatát a kormány által is elfogadott módosítások figyelembevételével. Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage