Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Amikor az általános vitában elõször szóltam a beterjesztett törvényjavaslatról, akkor meglehetõsen súlyos szavakat használtam, és azt is mondtam, ha a parlament a beterjesztett formában fogadja el ezt a törvényt, akkor az MDF az Alkotmánybírósághoz fog fordulni. Nagy örömmel mondom, hogy a parlament egészen más formában fogadta el ezt a törvényt, mint ahogy az eredetileg be lett terjesztve. Csak megköszönni tudom, hogy a kormány valóban úgy állt hozzá az ellenzéki módosító indítványokhoz, sõt egyáltalán a módosító indítványokhoz, hogy nem azt nézte, honnan jött, hanem elsõdlegesen azt nézte, hogy mit tartalmaz. (Nikolits István: Eddig is mindig azt néztük!) Ezért a kormány, a parlament nagyon sok módosító indítványunkat elfogadta, meg kell mondjam, hogy ez a törvény lényegesen jobb lett, minõségileg más lett, mint amilyen eredetileg volt.

Hogy mégsem "igen"-nel szavaztunk erre a törvényjavaslatra, hanem tartózkodtunk a szavazásnál, annak alapvetõen két oka van.

Egyrészt tartózkodtunk azért, mert az államtitokkör meghatározásában - és azt hiszem, hogy ezt mind a két oldal elismeri - nem sikerült igazán jó megoldást találni. Be kell vallanunk õszintén, hogy annyi idõ alatt, amennyi idõ alatt tárgyalni tudta a parlament az alkotmánybírósági döntés következtében ezt a törvényjavaslatot, nem is lehetett volna sokkal jobbat. Ez "félkritika", és ez is indokolja azt, hogy miért nem "nem"-mel szavaztunk a törvényjavaslatra, hanem tartózkodtunk.

A másik pont, ami miatt tartózkodtunk ennek a törvényjavaslatnak a szavazásánál, az a kormány változatlanul megmaradt - bár messze nem olyan formában, mint az eredeti javaslatnál volt - kivételezett helyzete.

Végül azt szeretném mondani képviselõcsoportunk nevében, hogy tisztelt kormánypárti képviselõtársaim ezt a tartózkodást úgy is fogadják, mint bizonyos mértékû elismerését annak a változásnak, amely változáson ez a törvényjavaslat a beterjesztése óta keresztülment. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage