Kõszeg Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

KÕSZEG FERENC (SZDSZ): Az a legfontosabb, hogy a törvény szövege módot ad arra, hogy vége legyen az eddigi bírói gyakorlatnak és annak a bizonytalanságnak, hogy a bíróságok egy része - tartalmuktól függetlenül - államtitoknak fogadott el mindent, amit egy tisztviselõ valaha annak minõsített. A törvény megerõsíti az állampolgárnak azt a jogát, hogy adatigényének visszautasítása esetén - akár közérdekû adatról van szó, akár a saját személyes adatáról - bírósághoz fordulhasson.

Bizottsági módosító indítvány révén az adatvédelmi biztos felhatalmazást kap arra, hogy az adat minõsítésének megváltoztatására szólítsa fel a minõsítõt. Jogvita esetén nem neki, hanem a titokgazdának kell a bírósághoz fordulnia. Bár a hosszú titokköri jegyzék alapján sokan - részben a sajtó is - úgy vélték, hogy a törvény szaporítja a titkok körét; a szabályozás valójában megszünteti azt az alkotmányellenes helyzetet, amely az államot a titkok korlátlan urává tette.

A törvény az idõ szorításában készült, hiszen a réges-rég elavult törvényerejû rendelet az Alkotmánybíróság döntése következtében június 30-án hatályát veszti, és hadd tegyem hozzá, hogy az elõzõ ciklusban az elõzõ kormányzat elszántan elodázta, hogy a réges-rég elavult törvényerejû rendeletet új, korszerû törvénnyel váltsa fel. Az idõ szorítása ellenére mód volt mind az elõzetes egyeztetésre, mind az alapos parlamenti munkára, és igen fontos az, hogy ebben aktívan vettek részt a kormánypárti képviselõk, az MSZP és az SZDSZ munkacsoportja, de - mint ahogy Kutrucz Katalin az elõbb elmondta - igen jelentõs javításokkal járultak hozzá ennek a törvénynek az elfogadhatóvá tételéhez ellenzéki képviselõk is. (Taps.)

(21.10)

Mindazonáltal például ennek a bizottsági munkának a következménye az, hogy úgy tûnt, sikerül a törvénybõl kigyomlálni azt a szakaszt, amely mintegy a törvény fölé emeli a Miniszterelnöki Hivatalt. Sajnos az utolsó pillanatban ez nagyrészt visszakerült a törvénybe - amit fájdalmasan vettem tudomásul.

Végezetül azt szeretném mondani: a legfontosabb az, hogy van törvény, és jó esély van arra, hogy a hét végétõl lesz adatvédelmi biztos is. És vannak bíróságok, amelyeket a törvény kifejezetten felszólít arra, hogy foglaljanak állást az állam és az állampolgár jogvitáiban. (Az elnök poharát megkocogtatva jelzi az idõ leteltét.)

E törvény tényleges tartalmát nem a mindenre kiterjedõ és ezért végül mûködésképtelen szabályozás adja meg, hanem ezek az aktorok. (Taps, derültség.) Rajtuk múlik, hogy a törvény keretei között, de kialakul-e a dinamikus egyensúly... (Az elnök ismét figyelmezteti a képviselõt a rendelkezésre álló idõ leteltére.)... az állam biztonságos mûködéséhez fûzõdõ érdek meg az információs szabadságát érvényesíteni kívánó polgár érdeke között.

Köszönöm. (Nagy taps, derültség.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage