Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Tisztelt Ház! Elnök úr, köszönöm a szót. Hölgyeim és Uraim! A Fidesz e törvényjavaslat szavazásánál tartózkodott, és ennek oka a következõkben rejlik:

Szerettem volna, ha sikerül elérni azt, hogy az MSZMP iratai a nyilvánosság számára - a személyi adatok védelmének megtartásával - hozzáférhetõvé váltak volna. Ez a módosító indítvány nem került támogatásra a tisztelt Házban. Én magam abban reménykedtem egy kicsit, hogy a kormánykoalíció valamelyik pártja vagy valamely pártjából jó néhányan átszavaznak erre a módosító indítványra. Reményemben némiképpen csalatkoztam, bár a szavazási lista tanúsága szerint így is voltak olyanok, akik átszavaztak. Fontosnak tartottam volna ezt a dolgot - sajnálom, hogy nem jött össze.

A tartózkodásunk melletti másik érv, ami miatt szót kértem, hogy szerettem volna egy nyilatkozatot hallani arra nézvést, hogy az MSZMP pártiratai, amelyek a Magyar Országos Levéltárban vannak elhelyezve, nem kerülnek át a Politikatörténeti Intézetbe. A bizottsági ülésen elhangzottak ezzel kapcsolatos MSZP-s nyilatkozatok, de örömmel vettem volna, hogyha a tárca képviselõje is kitér erre - mint ahogy a plenáris ülésen kértem tõle.

Tájékoztatom a tisztelt parlamentet arról is, hogy támogatjuk azt a 15 éves kutathatósági határidõt, idõtartamot, ami a törvény új szakaszának kiegészítésével jelenik meg. Ennek oka pedig az, hogy egyetértettünk a Magyar Tudományos Akadémia ilyen irányú javaslatával: azok, akik ebben a témában szerepeltek - így Litván György is - emellett érveltek, szemben a Politikatörténeti Intézet igazgatójával, aki a 30 évet szerette volna megtartani a '90 elõtt keletkezett iratokkal kapcsolatban.

Végezetül azt szeretném elmondani, hogy - örülvén annak, hogy az egyházi levéltárak nevesítése bennmaradt a törvényben - olyan szakmai törvényt fogadott el a parlament, amellyel a levéltári szakma gazdagodott. Ugyanakkor, miután nem sikerült a módosító indítványoknak átmenni a parlamenti szûrõn, azt kell hozzátennem, hogy ezzel mind a tudomány szegényedett, mind pedig a politikai közélet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage