Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt frakciója e törvény vonatkozásában lelkiismerete szerint szavazhatott, ugyanis a törvényjavaslat tárgyalása során több ellentmondást és hiányosságot véltünk felfedezni az elõterjesztésében, ami miatt mégsem alakult ki bennünk egy olyan megnyugtató álláspont, hogy egyértelmûen igennel avagy nemmel szavazzunk.

Azt a vagyont ugyanis, amelyet önkormányzati tulajdonba kellett vagy kell adni, már az 1990. évi LXV. törvény 107. §-a rendezte, és ennek alapján ez ideig sem történt meg a vagyon átadása. Idõközben az önkormányzatok mûködésük során különbözõ megállapodásokat, különbözõ szerzõdéseket kötöttek erre vonatkozóan, amelyek a késõbbiekben a vagyonátadás során nyilvánvalóan ellentmondásokat vagy aggályokat támaszthatnak.

(13.00)

Egyes önkormányzatokat hátrányosan is érinthetnek, más önkormányzatokat pedig - úgymond - elõnyösebb helyzetbe juttatnak.

Megállapításunk vagy vélelmünk szerint egy peres eljárás hosszú sora kezdõdhet ezekbõl a megállapodásokból. Ugyanakkor ezeket a vagyontárgyakat, amelyek átadásra kerülnek, egyrészt önkormányzati, másrészt pedig úgynevezett lakossági támogatásból hozták létre, amit részvénnyel kellett volna dotálni. Kérem, a részvények a mai napig sem kerültek átadásra az önkormányzatok, illetve az érdekeltek részére.

További aggályaink voltak e törvénnyel kapcsolatban, hogy a polgári törvénykönyv egyes rendelkezéseit illetõen vagy szakmai vonatkozásban mûszaki kategóriákat nem fogalmaz meg, ugyanakkor ez a gáztörvényben is hiányosan jelentkezik.

Miután a törvény célja elsõdlegesen az volt, hogy a jogi akadályokat hárítsa el a privatizáció elõl, megítélésünk szerint elsõsorban az energiaárakat kell megfelelõ szintre hozni még a privatizáció elõtt, mert ellenkezõ esetben ennek a vagyontömegnek áron alul történõ privatizációjára kerülhet sor. És a késõbbi árak kiegyenlítése mellett az az extraprofit, amely ma a költségvetésben jelentkezhetne, már az új tulajdonos érdemeként , illetve érdekkörében merül föl.

Mindezek figyelembevételével a Független Kisgazdapárt - miután nem alakított ki egységes álláspontot -, frakciójának tagjai önállóan szavazhattak. Köszönöm szépen. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage