Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Most a parlament egy kétharmados törvényben döntött, annak ellenére, hogy elnök úr erre a szavazást megelõzõen nem hívta fel a figyelmet. Egy olyan kétharmados törvényt módosított visszamenõen a parlament - vagy ahogy fogalmaztak, egészített ki -, amely úgy fogalmazott, hogy az önkormányzatoknak e törvény erejénél fogva kell vagyont biztosítani. A helyi közszolgáltatások, a helyi önkormányzatok vagyona alapvetõ önkormányzati jog, amelyet most visszamenõleg módosítottunk, kifejezetten a költségvetés bevételeinek, rövid távú érdekeinek kielégítése érdekében.

Aki most tudja, hogy mire szavazott, tudja azt is, hogy a helyi önkormányzatoktól jelentõs mértékû vagyont, jelentõs mértékû bevételt és a helyi közszolgáltatásokra vonatkozóan pedig jelentõs befolyásolást vett el. Való igaz - amit képviselõtársam az elõbbi indoklásnál mondott -, hogy az önkormányzatok egy marék üveggyöngyöt kaptak azért a jelentõs vagyonért, amiért az állampolgárok, az önkormányzatok jogelõdei és maguk az önkormányzatok is jelentõs anyagi áldozatokat vállaltak.

Szeretném azt is megjegyezni, hogy ez a kormányon belüli vitának is egyik új fejezetét jelentette. Hiszen a kormány elõzetesen elfogadta a Fidesznek azt az álláspontját és javaslatát, amelyet egy késõbbi másik kormányhatározattal módosított. A bizottságok is megosztottak voltak. Hiszen az önkormányzati és rendészeti bizottság és az alkotmányügyi bizottság is elfogadta javaslatunkat, amelyet ezt követõen módosítani kényszerült. Úgy látszik, többféle önkormányzatiság és alkotmányosság van Magyarországon.

Nem szeretnék arra utalni, hogy a gyógyszertárak privatizációjánál vagy más, önkormányzatokat megilletõ vagyontárgyak privatizációjánál milyen következményekkel kellett számolni a mindenkori kormánynak. Reméljük, hogy ez a privatizáció zökkenõmentesebb lesz, és reméljük, hogy az önkormányzatok hozzájutnak valós vagyontárgyaik után az õket megilletõ üzletrészeikhez.

Befejezésül még annyit szeretnék mondani, hogy az egyik kormányzó párt érdekeit az is motíválhatja, hogy a Budapest Fõváros tanácsi alapítású gázszolgáltató társasága iránt, mivel az õ vagyontárgyába került már át, a Ruhr-gáz privatizációs szándékát kifejezte. Így a többi önkormányzat érdeke már másokat kevésbé izgat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage