Rubovszky György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! 1994 áprilisában a Magyar Országgyûlés három bírót választott meg, és egy olyan országgyûlési határozatot fogadott el, amely országgyûlési határozatnak nem volt a bizottságokban ellenszavazója. Erre kizárólag azért kívánunk hivatkozni, hogy akkor a teljes Országgyûlés egy álláspontot képviselt és egy értelmezését fogadta el az 1994. évi XXIII. törvénynek.

Ez az értelmezés megváltozott a kormánykoalíció oldalán, és egy teljesen új értelmezést vezetett be a kormánykoalíció, ami most ennek az országgyûlési határozatnak az elfogadását jelentette. (Folyamatos zaj.) Ez az értelmezés számunkra elfogadhatatlan.

Szeretném felhívni a figyelmet arra, mivel az országgyûlési határozat így került elfogadásra, hogy az értelmezési hibán kívül egyéb problémák is vannak. Nevezetesen: dr. Füzessy Tibor képviselõtársam fejtette ki az általános vita során, hogy a Házszabályba ütközik az az országgyûlési határozat, amely a semmisséget vezeti be. A Házszabály kizárólag az országgyûlési határozatok módosítását, illetve hatályon kívül helyezését ismeri; azt a lehetõséget, hogy megsemmisítés, nem ismeri a Házszabályunk.

Tehát, tisztelt kormánykoalíció, voltak szívesek egy olyan országgyûlési határozatot elfogadni, amely az általunk alkotott Házszabályba ütközik! Ilyen elõzmények után - természetesen annak fenntartásával, hogy ezt az álláspontunkat többször kifejtettük -, ilyen körülmények között a kereszténydemokrata frakció egységesen "nem"-mel szavazott e határozat tekintetében.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage