K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Hosszú vita és hosszú polémia folyt ennek az országgyûlési határozatnak a kapcsán; pro és kontra elhangzottak az érvek. Én azt hiszem, hogy amikor el kellett dönteni ezt a kérdést, mi helyesen döntöttünk a szavazáskor: a Kisgazdapárt nem fogadta el ezt az országgyûlési határozatot. Megmondom azt is, hogy miért nem.

Azért nem, mert semmi baj nem volt korábban azzal a törvénnyel, amíg nem szivárgott ki a hír, hogy találtak valakit a negyven átvilágított között. Ezt követõen adódtak a problémák, jött a korábbi törvénnyel kapcsolatos értelmezés, hogy hogyan kell azt értelmezni, idéztük a törvény szellemét e Házban. Ebben a vonatkozásban kétségtelenül minden tekintetben azt kell megállapítani, hogy a korábbi törvény helyes volt, és a korábbi törvény alapján helyesen jártak el a bírák. Valakinek érdekében állt, hogy ne úgy történjen az átvilágítás, állítsuk azt le.

A Kisgazdapárt részérõl mi annak idején felajánlottuk, hogy elsõnek világítsák át sorainkat - ezt az álláspontunkat változatlanul fenntartjuk. Ennek ellenére, azért, hogy leálljon az egész, az üldözõbõl üldözöttek lettek, és a három, illetve a két bíró ellen indult most már az eljárás, hogy õk hogyan állnak a kérdéshez. Ez a legegyszerûbb és a legkézenfekvõbb megoldás. Álláspontunk szerint azonban ez lehetetlen. Szerintem a bírák helyesen tették, amit tettek, nem beszélve arról, hogy õket mint embereket megalázta az egész eljárás, amely mindenképpen egy antihumánus eljárás volt velük szemben, amiért illik bocsánatot kérni, és én bocsánatot is kérek tõlük a kisgazda- frakció nevében, mert egy politikai érdekû határozat létrehozásáért ilyen eljárásnak kitenni õket, azt hiszem, nem lett volna szabad és nem is lehet.

A Kisgazdapárt pontosan ezért szavazott ez ellen az országgyûlési határozat ellen. Köszönöm. (Taps a Kisgazdapárt padsoraiban. - Zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage