Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy az ülés bezárása elõtt röviden szóljak egy ma kezdõdõ eseménysorozatról, II. János Pál pápa szlovákiai látogatásáról.

Azért érzem ezt fontos, az egyetemes magyarságot érintõ eseménynek, mivel a látogatás a történelmi Magyarország területén, tehát a ma is létezõ szellemi magyar hazában történik. A látogatás minden bizonnyal elõsegíti a Kárpát- medencében élõ népek megbékélését.

A Magyar Köztársaság többször, legutóbb a szlovák-magyar alapszerzõdésben is kijelentette, hogy nincsenek területi igényei, de elvárja a határainkon kívül élõ magyar kisebbségek emberi jogainak európai normák szerinti biztosítását.

(13.30)

A pápalátogatás olyan idõpontban történik, amikor a kedvezõ irányzatokkal, az európai integrációval szöges ellentétben, Szlovákiában és Romániában is olyan nyelvtörvényt akarnak ezen államok jogrendjébe beépíteni, mely durván sérti az ott élõ magyarok emberi jogait. Ismeretes, hogy az anyanyelven történõ vallásgyakorlás olyan alapvetõ tényezõ, mely egy kisebbség, egy népcsoport identitását segít megõrizni. A tervek szerint Szlovákiában ezt is meg akarják szüntetni, amint a Romániában élõ csángóknál ez már régen nem lehetséges.

Mi azt kívánjuk, hogy a pápalátogatás olyan erkölcsi erõ kisugárzása legyen, mely visszaszorítja az ilyen törekvéseket. Mi azt szeretnénk, hogy az ott élõ magyarok ne csak imádkozhassanak és énekelhessenek magyarul, hanem teljesüljön kérésük a magyar püspökök kinevezésére vonatkozóan is Szlovákiában.

A pápalátogatás kiemelkedõ eseménye lesz vasárnap Kassán a három kassai vértanú szentté avatása. Ennek vallástörténeti jelentõségén túl szimbolikus jelentõsége is van az egész térségre vonatkozóan. Kõrõssy Márk horvátországi, Groveczky Menyhért sziléziai, Pongrácz István pedig erdélyi származású vértanú volt. A vértanúk halála mindig olyan vetés, amely az idõk folyamán, ha századok múltán is, beérik.

Reméljük, hogy a pápalátogatás alkalmával a magyar résztvevõk találkozásaik útján is elõ tudnak majd segíteni kedvezõ fejleményeket. Sajnáljuk, hogy Horn Gyula miniszterelnök úr nem tett eleget a meghívásnak, és személyesen nem lesz jelen e fontos eseményen.

Hívõk és nem hívõk számára fontos ez az ünnepi történés, s még nagyobb esemény lenne, ha ezen a sokat szenvedett földön végre valódi, az emberi jogokat tiszteletben tartó megbékélést is ünnepelhetnénk. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage