Szájer József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! "Minden ország, amely magával meghasonlik, elpusztul, és egy város vagy háznép sem állhat meg, amely meghasonlik magával" - írta Máté evangéliuma.

A Magyar Köztársaságnak olyan kormánya van, amelyet egy esztendeje, megalakulása óta folyamatos belsõ harcok szabdalnak. Az ország dolgainak intézése helyett a koalíciót alkotó két párt - a Magyar Szocialista Párt és a Szabad Demokraták Szövetsége - saját, egymás közti konfliktusaival van elfoglalva.

Az MSZP-SZDSZ kormány a folyamatos meghasonlás kormánya. A magyar gazdaság, a magyar társadalom eközben válságos helyzetben van. A legújabb statisztika szerint ma Magyarországon egy átlagkeresettel rendelkezõ kétgyermekes család havi összjövedelme a hivatalos létminimum négyötödét alig tudja biztosítani.

A napnál is világosabb, hogy az országnak égetõ szüksége van a válságból kivezetõ politikára. Az ország mai állapota, az átalakulás erõpróbáló feladata, a negyvenéves szocializmus súlyos örökségének felszámolása nem bírja el azt a többletterhet, amit a kormányzó koalíció állandósult belsõ harca jelent. Ebben a nehéz helyzetben történelmi felelõtlenség a kormány folytonos belsõ dulakodása. A periodikusan visszatérõ kormányzati kötélhúzás nem az ország ügyeirõl, hanem két párt kicsinyes, pozíciókért folytatott küzdelmérõl szól.

Az MSZP-SZDSZ kormány a felelõtlenség kormánya. (Taps a Kisgazdapárt és a Fidesz képviselõinek padsoraiban.)

Tisztelt Ház! A Magyar Polgári Párt frakciója a nyáron nyilvánosságra hozta az MSZP-SZDSZ kormány egy évének értékelését. A két kormánypárt a válság leküzdését ígérte és modernizációt hirdetett. Mára már világos, hogy ez a kormány gyõzelmeit nem a társadalmi és gazdasági krízis, hanem a menetrend szerinti koalíciós válságok aktuális kezelésében aratta. A Fidesz által kiadott "Nagy átverés" címet viselõ hatvan oldalas tanulmány végkövetkeztetése, hogy egy év kormányzás után bebizonyosodott: ez a kormány alkalmatlan az ország bajainak a kezelésére... (Taps a Kisgazdapárt képviselõinek padsoraiban.)... és megoldására, a magyar polgárosodás elõsegítésére.

A Fidesz már megalakulásakor sem akarta ezt a kormányt. Szerintünk ma is jobb lenne, ha mielõbb távozna a színrõl. (Szórványos taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

A legutóbbi koalíciós krízis oldódni látszik, hiszen a miniszterelnök feladta a nyáron fogant kormányátalakítási tervét, és kapitulált a kisebbik kormánypárt ellenállása miatt. Ez persze felveti annak a kérdését, hogy ki is ma igazán az ország miniszterelnöke. (Szórványos taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.) A koalíciós kormány, a kétharmadosnál nagyobb többség egyetlen vélt elõnye a stabilitás lehetett volna. Ehhez képest ma a kormány az irányítási válság miatt és intézkedéseivel állandó bizonytalanságot kelt. Az MSZP-SZDSZ kormány a bizonytalanság kormánya.

Tisztelt Országgyûlés! A nyár kezdete óta ez az alkalmatlansági lista tovább bõvült. Íme, néhány kiragadott tétel az elmúlt három hónap történetébõl:

(16.20)

1. Június végén az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilványította a stabilizációs törvény mintegy egyharmadát.

2. Júliusban életbe lépett az idén immár harmadik, ezúttal 9 százalékos gyógyszeráremelés.

3. Július 1-jétõl fizetni kell a betegszállításért.

4. Megszûnt a fogorvosi ellátás ingyenessége.

5. Szeptember 1-jétõl ismét megemelték a villany és a gáz árát, ezúttal 8 százalékkal.

6. Az Országos Munkaügyi Központ kimutatása szerint ismét félmillió fölé emelkedett a munkanélküliek száma.

7. Szeptembertõl a felsõoktatási intézményekben életbe lépett a tandíjfizetési kötelezettség, amelyet a kormány a hallgatói érdekképviseletek és az egyetemi vezetõk ellenzése mellett, botrányoktól és tiltakozáshullámoktól kísérve vezetett be.

8. A nyár folyamán számos egyetemi és fõiskolai oktató kapott felmondólevelet.

9. Számos pedagógust voltak kénytelenek elbocsátani az önkormányzatok, iskolákat zártak be országszerte.

10. A hivatalos adatok szerint az infláció a tavalyi 17 százalékhoz képest 27-29 százalékra emelkedett.

11. Döntés született a szülõotthonok és több kórház bezárásáról. A döntés nyomán például Szolnok megyében egyetlen szülõotthon sem fog maradni.

12. Tömeges bírósági keresettel fog végzõdni a kormány és az önkormányzatok közötti súlyos privatizációs konfliktus.

13. A kormány a privatizációs törvényben szabott kötelezettsége ellenére továbbra sem kívánja benyújtani a villamos energia- és a bankprivatizáció koncepcióját.

14. Látványos esetek bizonyították a nyár folyamán a magyar polgárok számára, hogy tovább romlott a közbiztonság. Az országos rendõrfõkapitány szerint újabb 6-7 százalékkal emelkedett a bûnözés.

15. Erõsödött a kormányzó két párt, az SZDSZ és az MSZP kliensrendszere. Folytatódtak a rokoni és személyes kapcsolatokra alapozott megbízások. Ennek kiemelkedõen botrányos példája volt a fõvárosi kórházigazgatók kinevezése.

16. A pénzügyminiszter volt bankja ellen ügyészi vizsgálat indult egy olyan ügyben, amely az õ bankvezetõi idõszaka alatt történt. Bokros Lajos miniszter úr továbbra sem hozta nyilvánosságra alapítványának valódi adatait.

17. Mondvacsinált indokokkal, vélhetõen politikai indíttatásból felmentették a leghallgatottabb, konzervatív szellemiségû rádiós magazinmûsor, a Vasárnapi Újság fõszerkesztõjét. (Zaj.)

18. A Magyar Televízióval kötött, alkotmányba ütközõ írásos megegyezésük után júliusban az MSZP és az SZDSZ pártvezetõi újabb alkotmányellenes szerzõdést kötöttek, ezúttal a Magyar Rádióval. Az alkotmány tiltja, hogy pártok közvetlenül irányítsanak állami intézményeket.

19. A miniszterelnök úr bejelentette, majd késõbb visszavonták azt a hírt, hogy Magyarország vízumkényszert szeretne bevezetni keleti és déli szomszédainkkal szemben. A hír komoly nyugtalanságot keltett az ott élõ kisebbségi magyarok körében.

20. A miniszterelnök úr Szlovákiában élõ magyarok feje felett, teljesen titokban négyszemközti tárgyalásokat folytatott a szlovák miniszterelnökkel, miközben a magyar kisebbség romló helyzete, 15 magyar iskolaigazgató friss elbocsátása és a szlovákiai nyelvtörvény terve miatt ilyen szívélyes diplomáciai gesztusra nem volt semmi ok.

21. Bokros Lajos és Kuncze Gábor miniszterek a kormányülés helyett a nyilvánosság elõtt szegezték szembe eltérõ kormányzati finanszírozási elképzeléseiket.

22. Az egész nyár folyamán tartott nyilvános üzengetés formájában a koalíciós egyeztetés az SZDSZ és az MSZP között a kormány átalakításáról.

23. A honvédelmi minisztert elmarasztalta a Fõvárosi Bíróság, amiért a törvény megszegésével bocsátott el több ezer honvédségi köztisztviselõt.

24. Az ország külföldi adósságállománya egy nyári bejelentés szerint a kormány egy éve alatt 24-rõl 31 milliárdra nõtt.

Tisztelt Ház! Ezek a tények 24 pontban. Kedves Képviselõtársaim! Ez még nem minden, hiszen a nyár folyamán további kormányzati tervek is születtek, a kormány a megszorító gazdaságpolitika folytatását ígéri. Hadd kezdjek itt ismét egy rövid felsorolásba. Hadd lássuk, mi vár az országra az elkövetkezendõ idõszakban.

1. A kormány ismét kísérletet kíván tenni a családtámogatási rendszer fõbb elemeinek, a gyednek és a gyesnek az eltörlésére, immár 1996-tól.

2. A kormány jövõre emelni kívánja a benzin fogyasztási adóját, a személyi jövedelemadót, a pénzügyminiszter szerint tovább nõnek a vállalkozók adóterhei.

3. Emelni tervezik a dolgozók által kifizetett tb-járulékot, ezenközben a kórházfinanszírozás új rendszere számos önálló kórházat fog ellehetetleníteni.

4. Centralizációt indít be az önkormányzatok pénzügyi támogatásának tervezett csökkentése. Újabb iskolákat, kulturális és szociális intézményeket kell majd bezárni.

5. A PM nyilatkozata szerint gõzerõvel folynak az ingatlan- és vagyonadó bevezetéséhez szükséges elõkészületek.

De itt abbahagyom ezt a nyomasztó felsorolást. A Fidesz számára a jelenlegi kormány politikája nem elfogadható. A stabilizációs néven futó csomagpolitika immár társadalmilag, morálisan és alkotmányosan is kudarcot vallott. Érthetetlen a kormány, a koalíció makacs ragaszkodása ehhez. A kormány mostani

politikája helyett az országnak találékonyságra, az ország, a nemzet ügye iránt elkötelezett munkabírásra, egységes kormányzati akaratra van szükség ahhoz, hogy végetérjen a gazdaság válsága, megindulhasson a fellendülés, de úgy, hogy közben ne roppanjanak bele a nemzet alapvetõ értékei, családok, kis közösségek, mûködõ intézmények; ne következzen be vészes egészségromlás, ne pusztuljon tovább a természeti környezet, ne sorvadjon el a kultúra és az oktatás, ne kelljen elherdálni az ország szellemi tõkéjét, ne szakadjon ketté a társadalom szûk elitre és az esélytelenek leszakadó tömegére.

Az erõs középosztályt létrehozó polgárosodás megvalósítására csak olyan kormányzat, olyan párt lehet képes, amely nem hasonlott meg, amely nem került szembe önmagával, nem veszítette el hitelét és nem kell napi marakodásokkal, belharcokkal felemészteni hasznos energiáit. Erre ez a kormány nem képes. Aki ma azt hirdeti, hogy Magyarország számára nincs más alternatíva, mint a mostani MSZP-SZDSZ kormány, az vak vagy nem mond igazat. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Nagy taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage