Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök úr. Viszonylag könnyû dolgom van, tudniillik az ellenzék egyetlen olyan kézzelfogható érvet nem fogalmazott meg... (Zaj, derültség az ellenzék soraiban. - Dr. Torgyán József: Ezt már hallottuk egy párszor!), ...amely eddig nem hangzott volna el.

Azokra, amiket Szájer József képviselõtársam pontokban, kétszeri pontokban fölolvasott, õ ugyanúgy tudja, mint én vagy a többi képviselõtársam, hogy megvan a megfelelõ válasz; õ is tudja, feltehetõen a Fidesz többi képviselõje is, hogy ezt így beállítva fölhozni, enyhén szólva nem felel meg a valóságnak. (Zaj. Közbeszólás: Miért nem? Melyik pont nem?) De én ebben semmi meglepõt nem találok, az ellenzéknek az a dolga, hogy bírálja a kormányt - ezt már mások is mondták -, nekünk viszont az a dolgunk, hogy kormányozzunk. (Zaj az ellenzék soraiban. - Dr. Torgyán József: Már a konstruktivitás sem tetszik?!) Én megfogadtam, Torgyán József képviselõtársam, hogy nem reagálok az ön felvetéseire, mert nincs értelme. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.) De hadd tegyek azért két megjegyzést a fogadalommal ellentétben. Az egyik az, hogy ön minden héten felszólít valakit a lemondásra. (Dr. Torgyán József: Csak önt!) Remélem, a mai fölszólításával letudta az e heti adagot, úgyhogy több felszólítás nem lesz. (Derültség.)

A másik: amikor tárgyaltunk önnel, Torgyán úr, azt kérdeztem, hogy mindezekre a problémákra, bajokra, amelyek - ön ugyanúgy tudja, mint mi - hosszú évek, évtizedek alatt keletkeztek, és ezek rendezése, megoldása érdekében tevékenykedik a kormány, milyen konkrét válasza van önnek. A hogyanra adjon nekem már végre valamit. Szívesen elolvasnánk, tanulmányozzuk, fogadalmat teszek, hogy elolvasom és tanulmányozom. Én még nem hallottam ilyet öntõl, Torgyán József úr. (Dr. Torgyán József: Meg is valósítottak belõle egyes elemeket, csak keveset. - Derültség.)

A következõ, amit szeretnék aláhúzni: ketten is említették, hogy az önkormányzatok finanszírozási rendszerével kapcsolatban egyfajta centralizációs törekvés jelenik meg a kormány részérõl. Szó sincs errõl. A kormányprogramban is benne van, és hozzáteszem, az Európai Unió is úgy mûködik, hogy megteremti a területi kiegyenlítõdés feltételeit. Nos, az az elhatározás, amely a kormányülésen megszületett és amelyrõl feltehetõen még további részletes vita fog lezajlani, ebbe az irányba mutat, ebbe az irányba mozdul el.

(16.30)

Tehát szó sincs arról, hogy ebbõl a költségvetésnek valamiféle centralizált eszköze lenne.

A másikat csak mellékesen jegyzem meg: mi soha nem hoztuk ide - ellenzéki korunkban és most sem - a rádióval, televízióval kapcsolatos vagy egyéb konkrét személyi ügyeket. Meg kívánom jegyezni: hogy a Magyar Rádióban milyen lépéseket tesznek, kit váltanak le vagy neveznek ki, ebbe a kormány nem szól bele, egyetlenegy esetben sem szóltunk bele az elmúlt 14 hónap során. (Zaj, közbeszólások az ellenzék soraiból: Á, nem!) Ez az õ dolguk, a rádió, az ottani vezetõk felelõssége és ha meglépték azt, amit megléptek, bizonyára megvolt rá az okuk. De ezt én nem ismerem, ez az õ dolguk.

A másik: több felszólaló részérõl elhangzott az "olcsóbb állam", hogy mi gyarapítani akarjuk a funkciókat és így tovább. Elõször is le szeretném szögezni: nem az az olcsó állam, amely kevesebbet költ vagy keveset költ, hanem amelyik hatékonyan dolgozik. (Zaj, közbeszólások az ellenzék soraiban: Ti nagyon hatékonyak vagytok!) A másik: ez a kormány látott hozzá az államigazgatás átalakításához, létszámának radikális csökkentéséhez; több ezer fõs csökkentés megy végbe. Akkor miért vetik a mi szemünkre, hogy nem teljesítjük az olcsóbb kormányzásra vonatkozó célunkat? Igenis, nagyon komolyan lépünk, felvállalva az ezzel összefüggõ töméntelen kérdés és probléma kezelését is. Nagyon kérem, hogy ezt is vegyék figyelembe.

Végül még valamit: minden itt elhangzott állítással szemben a koalíciós pártok közötti vita a legcsekélyebb mértékben nem befolyásolta a kormány nyári mûködését. (Zaj, moraj az ellenzék soraiban.) Tessék megnézni, hogy milyen döntéseket hoztunk, miben foglaltunk állást... (Zaj, közbeszólások a jobb oldalról: Épp ez az!).., egyébként néha nem is értem, hogy amikor semmittevéssel vádolják a kormányt, ugyanakkor sorolják azt a listát, hogy mennyi mindent léptünk. Valami nem stimmel a kettõvel. (Zaj. - Dr. Torgyán József: Az inflációt növelték, ezt el kell ismerni!) Tehát nagyon sok olyan döntést hoztunk - megalapozottan és gondosan mérlegelve -, amelyek az elkövetkezõ hónapok fejlõdésének kérdéseit érintik.

Még valamit: mindazok jó része, ami itt elhangzott, nem új, mint mondottam, a költségvetési és egyéb témák kapcsán ezekre visszatérünk. Én változatlanul fenntartom azt az ajánlatomat, kérésemet, hogy továbbra is próbáljunk konstruktívan együttmûködni ott, ahol lehet, ha máshogy nem, a legkisebb közös nevezõ alapján. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage