Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm, elnök úr. Most, hogy elõkerült a mikrofon, igen, élni kívánok ezzel a jogommal.

Igen tisztelt Ház! Az indítvány abból a felismerésbõl fakad, hogy a termõföld védelmét a korábbi Országgyûlés, de a jelenlegi Országgyûlés döntõ többsége is - az eddigi megnyilatkozásokból kitûnõen - rendkívül fontosnak tartja. Ugyanakkor sorozatosan hangzanak el olyan felszólalások is a legkülönbözõbb tájegységekbõl, amelyek egyértelmûvé teszik, hogy a termõföldek - a törvényi tilalom dacára - mind nagyobb arányban kerülnek külföldiek tulajdonába, használatába. Ezért egyértelmû, hogy meg kell vizsgálni a tényt, hogy ezek a hírek mennyiben felelnek meg a valóságnak, mennyiben nem, mert ehhez képest kell megtenni a szükséges intézkedéseket.

Az elõterjesztés értelmében a kormánynak 90 nap alatt fel kellene mérnie a külföldiek tulajdonába, használatába került földek területét és errõl számot kellene adnia a Háznak, amire azért van szükség, mert a tényszerû adatok híján nem lehet megfelelõ indítványokat elõterjeszteni a föld védelme érdekében.

Úgy gondoljuk, hogy a kormánynak ezt a kötelezettségét egyébként is teljesítenie kellett volna, mert ha igazak ezek a hírek - tehát hogy jelentõs földterületeket felvásároltak -, akkor egyértelmû a törvény tilalmával szemben fellépõ külföldi és õket segítõ magyar állampolgárok alkotmányellenes eljárása... (Az elnök pohara kocogtatásával figyelmeztet az idõre.).., másrészt pedig ebben az esetben a polgári intézkedéseken túlmenõen hatékonyabb, más intézkedések is szükségessé válhatnak.

Ezért indítványunk értelmében ezt a felmérést el kell végezni, hogy az elõterjesztések megtehetõk legyenek. Elnök úr, köszönöm a türelmét. (Taps ellenzéki padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage